Ordinul nr. 2225/2016 privind legitimatiile de verificare fiscala

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 564 din 26.07.2016 a fost publicat Ordinul nr. 2225/2016 privind legitimaţiile de verificare fiscală.

Prevederi :

Art. 1. –
(1) Pentru desfăşurarea verificării situaţiei fiscale personale şi inspecţiei fiscale privind impozitul pe venit asupra tuturor persoanelor impozabile, indiferent de forma lor de organizare, pe întreg teritoriul ţării, personalul cu atribuţii de verificare a situaţiei fiscale personale va utiliza legitimaţii şi insigne.
(2) Modelul legitimaţiei, al portlegitimaţiei şi al insignei sunt prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2. –
Personalul cu atribuţii de verificare fiscală cuprinde inspectorii din cadrul Direcţiei generale control venituri persoane fizice încadraţi în structurile cu atribuţii de efectuare a verificării situaţiei fiscale personale.
Art. 3. –
(1) Legitimaţiile de verificare fiscală prevăzute la art. 1 atestă împuternicirea specială a titularului în faţa contribuabilului, ce implică exerciţiul autorităţii de stat, acordată pe timpul îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin potrivit legii.
(2) Legitimaţia de verificare fiscală este valabilă numai însoţită de ordinul de serviciu semnat de directorul general al Direcţiei generale control venituri persoane fizice.
Art. 4. –
(1) Legitimaţiile de verificare fiscală au regim special, sunt nominale şi se distribuie de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
(2) Numerotarea legitimaţiilor de verificare fiscală se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin repartizarea unei plaje de numere Direcţiei generale control venituri persoane fizice, conform anexei nr. 2.
(3) Legitimaţiile de verificare fiscală se semnează de către directorul Direcţiei generale control venituri persoane fizice.
(4) Distribuirea legitimaţiilor de verificare fiscală se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia generală de investiţii, achiziţii publice şi servicii interne, pe baza solicitărilor Direcţiei generale control venituri persoane fizice.
(5) Eliberarea legitimaţiilor de verificare fiscală se face de către secretariatul Direcţiei generale control venituri persoane fizice, pentru personalul cu atribuţii de verificare fiscală, pe baza unei evidenţe nominale. Modelul evidenţei nominale este prevăzut în anexa nr. 3.
(6) Pierderea sau furtul legitimaţiei de verificare fiscală se publică în presă şi se anunţă Direcţiei generale control venituri persoane fizice, în termen de 48 de ore, în vederea anulării şi consemnării în evidenţa nominală prevăzută la alin. (5).
(7) La data încetării activităţii, titularul legitimaţiei de verificare fiscală va depune legitimaţia la Direcţia generală control venituri persoane fizice, în vederea anulării şi consemnării în evidenţa nominală prevăzută la alin. (5).
(8) Legitimaţiile de verificare fiscală sunt valabile de la data eliberării până la data anulării.
Art. 5. –
(1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.751/2012 privind legitimaţiile de verificare fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 21 noiembrie 2012.
(2) Legitimaţiile emise în baza Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.751/2012 sunt valabile şi vor fi utilizate de către personalul cu atribuţii de verificare a situaţiei fiscale personale până la emiterea noilor legitimaţii de verificare fiscală, conform dispoziţiilor prezentului ordin, dar nu mai târziu de şase luni de la data intrării în vigoare a acestuia.
Art. 6. –
Direcţia generală control venituri persoane fizice şi Direcţia generală de investiţii, achiziţii publice şi servicii interne vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 7. –
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 8. –
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 9. –
Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articole similare