OUG nr.4/2017 privind CAS si CASS la nivelul salariului minim – respinsa de Senat

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 10.10.2017 (marti), Senatul a respins Ordonanta de Guvern nr.4/2017 privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca,  indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.

Ordonanta cu nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost aprobata de Guvern a intrat in vigoare incepand cu data de 01 august 2017 si s-a aplicat incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

Ce spune aceasta ordonanta?

“In cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari
sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.”

Exceptie de la cele mentionate mai sus se face pentru persoanele care se aflau in urmatoarele situatii:

  • sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
  • sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
  • sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
  • au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare