Poti deconta factura de cazare din concediu?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Multi antreprenori intreaba atunci cand pleaca in concediu  daca pot sa ia factura “pe firma” pentru ca sa o deconteze apoi prin intermediul firmei.

Ca sa raspundem la aceasta intrebare trebuie sa tinem cont de principiul potrivit caruia cheltuielile firmei nu trebuie sa se confunde cu cheltuielile personale ale antreprenorului.

Ce solutii si prevederi sunt?

  1. Daca antreprenorul este si salariat :

Art 76 alin (4) din Codul fiscal care face referire la veniturile din salarii, prevede ca :

(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern.

Contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget, este neimpozabilă, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depăşeşte într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Pentru anul 2021, castigul salarial mediu brut este de 5.380 lei.

Potrivit art. 142 si aceste servicii nu se includ nici in baza de calcul a contributiilor sociale.

Asadar, pentru a nu fi considerat venit asimilat salariilor , aceste cheltuieli trebuie prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Daca entitatea este platitoare de impozit pe profit , atunci potrivit art. 25, Cod fiscal, alin. (3) au deductibilitate limitata :

b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidența acestei limite următoarele:

3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor;

Asadar, in ce priveste factura de cazare inregistrata pe firma :

  • daca este prevazuta in CIM sau regulament intern si se incadreaza in plafonul dat de un salariul mediu brut /angajat nu se impoziteaza ca avantaj in natura. Ceea ce depaseste plafonul se taxeaza la fel ca salariul.
  • cheltuiala este deductibila in limita de 5% aferenta cheltuielilor sociale in conditiile mentionate

2. Daca antreprenorul nu este si salariat atunci nu se pot aplica prevederile de mai sus. Contravaloarea facturii se considera venit din alte surse.

Art. 114 alin.(2) lit. h) prevede ca se cuprind in categoria veniturilor din alte surse:

h) bunurile și/sau serviciile primite de un participant la persoana juridică, acordate/furnizate de către persoana juridică în folosul personal al acestuia;

Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.

Articole similare

Comentariul tau aici