Preluarea e-Facturilor din SPV

Incepand cu 1 iulie 2024 este obligatorie primirea facturilor prin SPV. Este pasibila de amenda primirea si inregistrarea de catre destinatarul persoana impozabila stabilita in Romania a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea obligatiei de transmitere prine-factura.

Amenda este egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

Cum se face primirea acestor facturi ?

Descarcarea acestor facturi in format xml se poate face direct din SPV: Autentificare Ro e-Factura

In aceasta sectiune se pot descarca facturile primite si trimise, pentru fiecare CUI in parte.

Aici facturile se pot descarca XML sau pdf si apoi se pot inregistra in contabilitate.

O varianta mult mai usor de utilizat este cea implementata in SmartBill, care permite importul automat al facturilor direct in aplicatie. Astfel, acestea nu mai trebuie descarcata din SPV, salvate si inregistrate.

Incarcarea in aplicatia degestiune si facturare se face automat.

Ulterior, prin sincronizare, acestea sunt trimise automat in contabilitate.

Cateva din avantajele acestui mod de lucru:

  1. Facturile sunt preluate in modulul de facturare si gestiune ceea ce permite verificarea prealabila de catre antreprenor si validarea preluarii
  2. Facturile sunt inregistrate automat fara a mai fi nevoie de a introduce sume, furnizori, tva, etc., ceea ce economiseste mult timp de lucru
  3. Contabilul are siguranta ca facturile migrate in contabilitate au fost verficate si validate de catre antrenor, eliminandu-se riscul de a inregistra facturi primite in SPV eronat .

Important!

In SmartBill, la preluarea documentelor ele apar in lista ca nesalvate. Trebuie salvate pentru a se inregistra in aplicatie. Dupa salvare ele vor fi afisate exclusiv in sectiunea Salvate a raportului, iar informatiile aflate pe ele sunt inregistrate in aplicatie.

Se pot prelua doar e-Facturile care au fost validate in SPV in ultimele 60 de zile.

Practic, in urma acestor preluari, in contul SmartBill se pot regasi:

  • e-Facturi noi: care se pot gasi in sectiunea Nesalvate
  • actualizari: e-Facturi nesalvate si care, intre timp, au fost modificate de furnizor si retrimise in SPV. Acestea sunt vizibile tot in sectiunea Nesalvate
  • Modificari: e-Facturi salvate si care, ulterior, au fost modificate de furnizor si retrimise in SPV. Acestea sunt vizibile in sectiunea Salvate.

Articole similare

Comentariul tau aici