Proiect de hotarare pentru aprobarea Normelor privind acordarea tichetelor de masa

Prin acest proiect urmeaza sa se modifice HG nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în M.Of. nr. 26 din 25 ianuarie 1999, astfel:

• Criteriile privind autorizarea funcţionării unităţilor emitente care pot desfăşura activitate specializată în domeniul acordării tichetelor de masă pe suport hârtie şi/sau pe suport electronic vor fi aprobate în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al ministrului finanţelor publice, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

• Angajatorii, persoane juridice sau fizice prevăzuţi la art. 1 din Legea nr. 142/1998 denumiţi în continuare angajatori, stabilesc împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, contractarea achiziţionării tichetelor de masă cu una sau mai multe unităţi emitente ;

• Contractarea achiziţionării tichetelor de masă se va face ţinând seama de dispersia geografică a punctelor de lucru ale angajatorilor, precum şi de dispersia geografică şi numărul unităţilor de alimentaţie publică – cantine-restaurant, bufete şi magazine alimentare denumite în continuare unităţi de alimentaţie publică, cu care unităţile emitente sunt autorizate sa încheie direct contracte de servicii specifice sectorului de tichete de masa, precum şi luand in considerare calitatea şi preţul produselor alimentare ale unităţilor de alimentaţie publică care au încheiat contracte cu unităţile emitente.

• Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora respectiv suport electronic şi/sau hârtie, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

• Contractul pentru achiziţionarea tichetelor de masă, încheiat între angajator şi unităţile emitente, va cuprinde cel puţin următoarele clauze referitoare la:

a) necesarul anual, semestrial sau trimestrial de tichete de masă şi eşalonarea pe luni a acestuia;

b) costul imprimatului reprezentând tichetul de masă pe suport hârtie, respectiv costul emiterii tichetelor de masă pe suport electronic precum si costul suportului electronic, dupa caz;

c) condiţiile în care tichetele de masă pe suport de hârtie neutilizate de către salariaţi se restituie unităţii emitente de către angajatori;

d) unităţile de alimentaţie publică utilizate de unităţile emitente, la care salariaţii pot folosi tichetele de masă;

e) condiţiile privind responsabilităţile părţilor şi rezilierea contractului;

f) modul de administrare şi utilizare a tichetelor de masă pe suport electronic , inclusiv modul în care angajatul va putea consulta soldul disponibil la un moment dat pe suport, procedura de inlocuire sau blocare a tichetelor de masă pe suport electronic în caz de furt sau pierdere, costurile inlocuirii .

g) obligaţia angajatorilor de a colecta de la salariaţii lor şi de a transfera către unităţile emitente toate datele personale şi informaţiile referitoare la salariaţi care sunt necesare pentru emiterea, utilizarea, procesarea şi decontarea tranzacţiilor cu tichete de masă

h) obligaţia emitenţilor de a pastra în condiţii de siguranţă datele primite de la angajatori şi de a nu le utiliza în alte scopuri decât cel pentru care au fost primite;

i) obligaţia angajatorilor de a instrui salariaţii să nu vândă şi să folosească tichetele de masă doar cu scopul de a achiziţiona produse alimentare/achita masa şi doar din unităţile de alimentaţie publică care afiseaza autocolantele speciale de identificare ale unităţii care a emis tichetele de masă.

• Comenzile de achiziţie de tichete de masă transmise unităţilor emitente de către angajatori conţin cel puţin următoarele informaţii: numărul de tichete de masă acordat pentru fiecare salariat, valoarea nominală a tichetului de masa şi valoarea nominală totală a tichetelor de masa acordate fiecărui salariat.

• Sumele reprezentând costul imprimatelor în cazul tichetelor de masă pe suport hârtie, respectiv costul emiterii tichetelor de masă pe suport electronic precum si costul suportului electronic, contractate cu unitatea emitentă şi primite de către angajator, se suportă de către angajatori din cheltuielile proprii. În cazul instituţiilor publice, aceste sume se suportă de la alineatul bugetar “Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii .

• Tichetul de masă are valabilitate un an calendaristic.

• Suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masă poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a tichetelor de masă acordate de către angajator.

• Valoarea nominală a tichetelor de masă acordată angajaţilor, nu poate să fie diminuată în niciun mod faţă de valoarea nominală, stabilită de angajatori împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor

• Tichetele de masă pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor cu unităţile emitente de tichete de masă.

• Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masă să permită efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

• Angajatorii distribuie salariaţilor tichetele de masă pe suport de hârtie lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare, cu respectarea strictă a prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 142/1998 . Tichetele de masă pe suport de hârtie nu pot fi distribuite de angajatori dacă aceştia, la data stabilită pentru distribuire, nu au achitat integral unităţii emitente contravaloarea nominală a tichetelor de masă pe suport de hârtie achiziţionate, inclusiv costul imprimatelor reprezentând tichetele de masă pe suport de hârtie.

• În cazul tichetelor de masă pe suport electronic, unitatea emitentă transferă salariaţilor valoarea nominală a tichetelor de masă pe suport electronic lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare. Valoarea nominală a tichetelor de masă pe suport electronic nu poate fi transferată de către unităţile emitente către salariaţi, dacă angajatorii nu au achitat unităţii emitente, la data stabilită pentru transfer, contravaloarea nominală totală a tichetelor de masă pe suport electronic achiziţionate şi costurile legate de emiterea tichetelor de masă pe suport electronic.

• Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz. În sensul prezentelor norme de aplicare, nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:

a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 privind Codul muncii, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;

c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.“

• Salariaţii care au primit tichete de masă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să le utilizeze, în exclusivitate pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

• Salariaţii beneficiază, lunar, de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăşi numărul de zile lucratoare.

• În cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărţirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru în unitatea angajatorului, la durata normală a timpului de munca de 8 ore.

Fracţiile rezultate din calcul, se consideră zi de prezenţă la lucru, cu condiţia ca totalul zilelor rezultat să nu depăşească numărul de zile lucrătoare.

• Salariatul poate utiliza tichetele de masă, pe baza actului de identitate, sau după caz a legitimaţiei de serviciu, vizată la zi, numai în unităţile de alimentaţie publică cu care angajatorul/unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete de masă, în baza prevederilor Legii nr. 142/1998 şi a prezentei hotărâri de guvern.

• La sfârşitul fiecărei luni, la data stabilită de angajator sau la data încetării contractului individual de muncă, salariatul are obligaţia să restituie angajatorului tichetele de masă pe suport hârtie acordate pentru luna în curs neutilizate şi necuvenite potrivit prevederilor legale sau după caz contravaloarea acestora, respectiv valoarea corespunzătoare tichetelor de masă transferate/alimentate şi necuvenite, în cazul tichetelor de masă pe suport electronic.

În cazul în care salariatul utilizează într-o lună, un număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate, iar angajatorul nu a încasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate şi necuvenite, angajatorul acordă acestuia pentru luna următoare un număr de tichete de masă egal cu numărul de zile lucrătoare, diminuat cu numărul de tichete acordate pentru luna anterioara şi necuvenite.

• Tichetele de masă pe suport electronic pot să fie acceptate doar în unităţile de alimentaţie publică cu care unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic au încheiat contracte de servicii în baza Legii nr. 142/1998 şi a prezentelor norme .

Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate în mod exclusiv pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare şi nu trebuie să permită efectuarea de operaţiuni de retrageri de numerar, de depunere şi/sau de alimentare (altele decât cele cu valoarea nominală a tichetelor de masă) sau de transfer de fonduri către alte conturi ale salariaţilor şi/sau ale angajatorului şi/sau ale terţilor.

Tichetele de masă sunt nominale, nu pot să fie transferate către o altă persoană şi nu pot să fie utilizate de către alte persoane decât salariatul ale cărui nume şi prenume sunt imprimate pe suportul electronic.

• Un tichet de masa emis pana la data de 31 octombrie a unui an calendaristic poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului de emitere. Un tichet de masă emis începând cu 1 noiembrie a unui an poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor anului de emitere.

• Angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete pot achiziţiona, tipări şi distribui tichete de masă pe suport de hârtie numai salariaţilor proprii, încadraţi cu contract individual de muncă. În acest caz, angajatorii respectivi sunt obligaţi să asigure evidenţa, circulaţia şi păstrarea tichetelor de masă pe suport de hârtie, astfel încât să poată face dovada cheltuielilor efectuate în acest scop, în vederea aplicării prevederilor art. 8 din Legea nr. 142/1998.

Articole similare

Comentariul tau aici