Asa cum procedeaza in fiecare an, Consiliul concurentei a publicat raportul pe anul 2014. Iata mai jos pe scurt principalele puncte :
In 2014, au fost finalizate 21 de investigații și alte activități similare referitoare la aplicarea regulilor de concurență, din care: 16 investigații privind posibile încălcări ale legislației de concurență, 2 proceduri privind nerespectarea angajamentelor, 2 anchete sectoriale și 1 studiu (privind asigurarile de viata).
Cazurile finalizate în 2014 și în care Consiliul Concurenței a constatat încălcarea legislației de concurență sunt:
• înțelegerile anticoncurențiale verticale pe piața comercializării produselor alimentare;
• cartelul pe piața media (agenții de publicitate);
• licitația trucată pe o piață locală de achiziții publice;
• înțelegerea tacită/practică concertată pe piața transportului de persoane în regim de taxi din Municipiul București și Județul Ilfov
· cartelul de împărțire a pieței de foraj pentru petrol și gaze naturale din România (la licitațiile organizate de S.N.G.N. ROMGAZ S.A.);
• cartelul pe piața retransmiterii drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal și înțelegerile anticoncurențiale pe piața cartelelor de telefon preplătite, cazuri în care autoritatea de concurență a constatat și a sancționat nerespectarea angajamentelor asumate de unele dintre părțile implicate .
Amenzi si sanctiuni :
-au fost sancționate 53 de entități;
-valoarea totală a amenzilor a fost de 184.638.190 lei (41.542.138 euro ), de 2 ori mai mare decat in 2013.
Investigațiile sectoriale finalizate în 2014 vizează:
• piața energiei electrice și
• piața transportului public local de personae (prin curse regulate în trafic județean în zona de sud-est a României).
Printre investigatiile initiate in 2014 –care vizeaza sectorul media, sectorul comercializării produselor alimentare și sectorul energiei electrice, enumeram:
· un posibil cartel pe piața vânzării drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției fotbalistice Liga 1;
• un posibil abuz de poziție dominantă pe piața retransmiterii serviciilor de programe audiovizuale TV și radio;
· posibilă înțelegere anticoncurențială verticală pe piața comercializării produselor alimentare;
• un posibil cartel pe piața lucrărilor de infrastructură pentru transportul gazelor naturale și a lucrărilor conexe, de întreținere a acestora, atribuite prin licitații publice;
• un posibil cartel pe piața serviciilor de audit financiar;
• două cazuri privind posibile înțelegeri anticoncurențiale verticale pe piața producerii, distribuției și comercializării acumulatorilor.
In cadrul Consiliului Concurentei isi desfasoara activitatea 308 angajati (28,9% incadrati la directia teritoriala).
71% din angajati au functia de inspector de concurenta, iar dintre acestia 63% sunt economisti , pe locul doi fiind urmati de juristi (21%).