Registrul jurnal de incasari si plati PFA –model, exemplu, instructiuni

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi conduc contabilitatea în partidă simplă trebuie sa întocmeasca Registrul jurnal de încasări şi plăţi, document utilizat pentru înregistrarea încasărilor şi plăţilor si totodata pentru stabilirea situatiei financiare a contribuabilului.

Forma documentului este aprobata prin Ordinul 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Click aici pentru un model de registru in fomat excel.

Registrul de incasari si plati este bazat pe incasari si plati, adica pe tranzactii cu numerar din casieria unitatii sau din disponibilul din conturile bancare.

Astfel, aici operatiunile se inregistreaza atunci cand s-a produs transferul de numerar sau echivalent(banca), nu atunci cand s-a produs efectiv operatiunea.

De exemplu, o factura de la un leasing contractat de entitate, se inregistreaza in acest jurnal atunci cand s-a platit factura, nu atunci cand s-a emis documentul. Registrul echivaleaza cu un cash flow (cu exceptia ca anumite operatiun sunt excluse asa cum rezulta de mai jos).

Datele din registrul jurnal de incasari si plati servesc la determinarea venitului impozabil.

All Inclusive – toate lucrarile de specialitate

Exceptie:

Nu constituie venit brut şi nu se înregistrează în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi sumele încasate, cum sunt:

• aporturile în numerar sau echivalentul în lei al aporturilor în natură făcute la începerea unei activităţi ori în cursul desfăşurării acesteia;
• sumele primite sub formă de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice ori persoane juridice;
• sumele primite ca despăgubiri;
• sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donaţii.

Pentru aceste categorii de operaţiuni fie se deschid fişe pentru operaţiuni diverse distincte, fie se întocmesc situaţii cu ajutorul documentelor cumulative care să reflecte situaţia acestor sume.

Baza legala : OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Cateva instructiuni

• se înregistrează nu numai operaţiunile în numerar, ci şi cele efectuate prin contul curent de la bancă.
• plătitorii de TVA vor înregistra sumele încasate sau plătite, exclusiv TVA;
• fiecare operaţiune economico-financiară se va înregistra în ordine cronologică, în funcţie de data de întocmire sau de intrare a documentelor.
• se arhivează împreună cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii lui.
• se întocmeste într-un singur exemplar de către contribuabili, făcându-se înregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara se lase rânduri libere;

All Inclusive – toate lucrarile de specialitate

Exemplu de completare (in cazul unui platitor de TVA)

• Se obtin (incaseaza) venituri din prestarea serviciilor ca urmare a desfasurarii activitatii, fara TVA, pe baza de factura nr. 1/01.07.2014 in suma de 1.000 lei fara TVA. Incasarea se face cu chitanta nr.1 /01.07.2014.
• Se platesc 300 lei + TVA pentru achizitia de produse de papetarie – documentele fiind factura nr 2/02.07.2014 si BF 1/02.07.2014.
• Se achita o rata de leasing – valoarea facturii (nr.3/ 15.06.2014) fiind 1.300 lei plus TVA – plata efectuandu-se prin banca (documentul justificativ este extrasul de cont –data de 03.07.2014)
• Se platesc salarii in data de 10.07.2014 in suma de 500 lei, pe baza statului de plata. Plata se face prin banca.
• Se plateste o factura de curierat (factura nr.4/15.07.2014 ) in suma de 34 lei plus TVA – se primeste chitanta nr. 2/15.07.2014.
• La final de luna se plateste un comision bancar de administrare cont in suma de 20 de lei.

exemplu

Termenul de pastrare

Termenul de păstrare a Registrului-jurnal de încasări şi plăţi este de 10 ani, cu începere de la data încheierii anului fiscal în cursul căruia au fost întocmite.

Articole similare

2 Thoughts to “Registrul jurnal de incasari si plati PFA –model, exemplu, instructiuni”

 1. ILEANA

  Buna seara,
  Am un atelier de croitorie (I.I.)La inceputul fiecarui an plec cu soldul anului precedent in Registrul jurnal de Incasari si plati sau incep mereu de la 0?MULTUMESC

 2. Mariana

  Buna seara,

  am nelamuriri la completarea reg. jurnal. 1. Ce se intampla cu diferente de pret de pe chitante. {TVA}, spuneti: Se platesc 300 lei + TVA pentru achizitia de produse de papetarie – documentele fiind factura nr 2/02.07.2014 si BF 1/02.07.2014. in mod normal suma de pe chitante trebuie sa reflecte suma totala, platita efectiv, deci 300+ 19%= 357. In registrul se trec sumele fara tva, unde inregistram cei 57 lei?
  2. La operatiunea:• Se achita o rata de leasing – valoarea facturii (nr.3/ 15.06.2014) fiind 1.300 lei plus TVA – plata efectuandu-se prin banca (documentul justificativ este extrasul de cont –data de 03.07.2014), de ce treceti suma la incasare daca este o plata si de ce platim 1300 in loc de 1300+ val tva-ului. Eu stiu ca daca platesc o suma de bani, trebuie sa primesc chitanta sau document de plata pe toata valoarea, nimeni nu trece suma mai putin tva. Cu respect Mariana.

Comentariul tau aici