Riscuri in misiunea de audit

Riscurile care pot aparea in derularea unei misiuni de audit sunt: riscul de nedetectare, riscul inerent, risc de control, riscul de esantionare.

Riscul de nedetectare consta in faptul ca, in controalele declansate de auditor sa nu se reuseasca a se descoperi o eroare semnificativa in soldul unui cont sau intr-o categorie de operatiuni izolata sau impreuna cu alte solduri sau categorii de operatiuni.

Riscul de nedetectare la fel ca orice alt risc in misiunea de audit nu poate fi eliminat in totalitate oricare ar fi tehnicile si procedurile folosite de auditor.

Riscul de nedetectare este invers proportional cu riscurile inerente si riscurile legate de control.

Daca riscurile inerente si de control sunt ridicate atunci se va fixa un nivel al riscului de nedectare redus, iar daca riscurile inerente si de control sunt slabe atunci nivelul riscului de nedetectare este mai ridicat.

Riscul de control reprezinta riscul de declarare eronata care poate aparea in soldul unui cont sau intr-o categorie de tranzactii si care ar putea fi semnificativa in mod individual sau cumulata cu alte informatii, sa nu poata fi prevenita sau detectata si corectata in timp util de sistemele contabile si de control intern. Riscul de control reprezinta neregulile si erorile care nu sunt descoperite cu ocazia controlului. Riscul de control este evaluat in functie de: sistemul informatic folosit, modul de organizare si tinere al contabilitatii, modul de organizare a sistemului de control, modul de organizare si aplicare a procedurilor contabile.

Indiferent de tehnicile folosite de auditor si de proceduri, riscul de control nu poate fi zero.

Riscul inerent este reprezentat de suspiciunea ca soldul unui cont sau a unei categorii de tranzactii sa contina informatii eronate care pot fi semnificative individual sau impreuna cu alte informatii eronate din alte solduri sau tranzactii, presupunand ca nu au existat controale interne adiacente.

Riscul de esantionare presupune ca in baza unui esantion concluzia auditorului sa fie diferita de concluzia la care s-ar fi ajuns daca intreaga populatie ar fi fost supusa aceleiasi proceduri de audit.

In cazul riscului de esantionare sunt doua concluzii care pot sa rezultate eronate:

• Daca in cazul unui test al controalelor, auditorul considera ca aceste controale sunt mai eficiente decat in realitate, exista posibilitatea sa emita o concluzie ca un exista o denaturare semnificativa desi aceasta exista. Acest lucru se intampla si in cazul testelor de detaliu.

• Daca in cazul unui test al controalelor, auditorul considera ca aceste controale sunt mai putin eficiente decat in realitate exista posibilitatea sa emita o concluzie ca exista o denaturare semnificativa desi aceasta un exista. Acest lucru se intampla si in cazul testelor de detaliu.

Autoarea articolului este Luana Agapie.

Click aici pentru profilul de linkedin.

Articole similare

Comentariul tau aici