Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Recapitulam in acest articol cateva prevederi legale legate de salariul minim in 2023.
1.Salariul minim brut pe economie ( general) a crescut de la 2.550 lei la 3.000 lei incepand cu 01.01.2023 (H1447 /09.12.2022)
2.In sectorul constructii, salariul minim a crescut de la 3.000 lei la 4.000 lei incepand cu 01.01.2023 (OUG 168/2022)
3.In sectorul agricol si industria alimentara, salariul minim brut a ramas la 3.000 lei.
4.Incepând cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile acestea se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioadă de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022 .Aici impactul se va resimiti din 2024- cand se implinesc 2 ani de la data intrarii in vigoare a prevederii.
5.In perioada 1 ianuarie 2023- 31 decembrie 2023, pentru salariile de 3.000 lei, 200 de lei sunt netaxabili daca sunt indeplinite anumite conditii. Mai precis, aceste conditii sunt:
- salariatul sa desfășoare activitate în baza contractului individual de muncă
- sa fie încadrat cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază
- nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
- venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv.
Daca aceste conditii sunt indeplinite CUMULATIV, pentru aceasta suma de 200 de lei, beneficiaza de urmatoarele scutiri:
- nu se datorează impozit pe venit
- nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii
6.La contractele part time se aplica in 2023 aceleasi reguli stabilite incepand cu luna august 2022. Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august, in anumite situatii, calculul contributiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, nu la venitul efectiv din salarii. Mai precis, contribuțiile de asigurări sociale datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotelor corespunzatoare asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
Exista si cateva exceptii:
1.cazul in care persoana realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, angajatorii vor avea o obligatie in plus pentru a putea efectua calculul salarial: sa urmareasca daca angajatii cu timp partial au mai multe contracte si daca baza de calcul cumulata a lor este cel putin egala cu salariul minim.
Doar contributiile se calculeaza la nivelul unui salariu minim, nu si impozitul.
2.daca persoanele fizice se afla în una dintre următoarele situații:
a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
Diferența de contributii se va suporta de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit. Venitul net al salariatului nu este afectat.
Pt bugetari cum se calculeaza salariul? Depinde el de salariul minim pe economie? Ar trebui sa creasca si salariul vugetarilor cand creste salariul minim pe economie?
Persoana cu handicap grav 3 încadrat cu 1/ 2 norma ,ieșit la limita de virsta poate lucra cu ora întreaga? Sau tot la 1/2 norma