Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a organizat consultări cu partenerii sociali din sindicatele și patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislația națională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an.
Formula care va fi stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.
Ce prevede Directiva cu privire la salariul minim brut?
Conform directivei, procedura pentru stabilirea salariilor minime legale este urmatoarea:
“1.Statele membre cu salarii minime legale vor stabili procedurile necesare pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale. Această stabilire și actualizare vor fi ghidate de criterii stabilite pentru a contribui la adecvarea lor, cu scopul de a asigura un nivel decent de trai, de a reduce sărăcia în muncă, precum și de a promova coeziunea socială și convergența socială ascendentă și de a reduce decalajul salarial dintre sexe. Statele membre vor defini aceste criterii în conformitate cu practicile naționale relevante în dreptul național, în deciziile organelor lor competente sau în acorduri tripartite. Criteriile vor fi definite în mod clar. Statele membre pot decide asupra ponderea relativă a acestor criterii, inclusiv a elementelor menționate în alineatul 2, ținând cont de condițiile lor socioeconomice naționale.
2. Criteriile naționale menționate în alineatul 1 vor include cel puțin următoarele elemente:
(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, având în vedere costul vieții;
(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(c) rata de creștere a salariilor;
(d)nivelele și evoluțiile pe termen lung ale productivității naționale.
3.Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute în prezentul articol, statele membre pot utiliza în plus un mecanism automat pentru ajustările de indexare a salariilor minime legale, pe baza unor criterii adecvate și în conformitate cu legile și practicile naționale, cu condiția ca aplicarea acelui mecanism să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.
4.Statele membre vor utiliza valori de referință indicative pentru a ghida evaluarea adecvării salariilor minime legale. În acest scop, acestea pot folosi valori de referință indicative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 % din valoarea mediana a salariului brut și 50 % din valoarea medie a salariul brut, și/sau valori de referință indicative utilizate la nivel național.
5.Statele membre vor asigura că actualizările regulate și în timp util ale salariilor minime legale au loc cel puțin o dată la doi ani sau, pentru statele membre care utilizează un mecanism de indexare automată așa cum este menționat în alineatul 3, cel puțin o dată la patru ani.
6.Fiecare stat membru va desemna sau va înființa unul sau mai multe organe consultative pentru a consilia autoritățile competente cu privire la problemele legate de salariile minime legale și va permite funcționarea operativă a acestor organe.“
In Romania, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.
Potrivit procedurii, 50% din valoarea salariului mediu brut este de 3.784 lei. In prezent, valoarea salariului minim este de 3.300 lei. Aceasta ar putea insemna o crestere cu 484 lei a salariului minim brut.
Ce diferenta exista intre valoarea medie si valoarea mediana pentru salariul brut?
Exemplu : Presupunem ca avem o societate care are 3 angajati cu salariile brute de 4.000 lei, 5.000 lei si 10.000 lei.
Valoarea medie este: (4.000 lei + 5.000 lei + 10.000 lei) / 3 = 12.333 lei
Valoarea mediana se determina aranjând salariile pentru un grup de angajați în ordine descrescătoare și apoi localizând salariul care reprezintă punctul median al distribuției. Cincizeci la sută din salarii sunt mai mici decât medianul, iar cincizeci la sută din salarii sunt mai mari decât medianul.
In exemplul nostru, valoarea mediana este 5.000 lei. Spre deosebire de valoarea medie care este influentata de extremele intervalului, in cazul valorii mediane, aceasta nu poate fi trasa în sus sau în jos de salariile la capetele extreme ale distribuției. Prin urmare, este considerat o măsură mai neutră a tendinței centrale, în special într-un grup mic de salarii unde o valoare extremă poate afecta disproporționat calculul unei medii.
Citeste si: Formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozit
NU credeam…cand am citit articolul…acum cred…. 😀
Poate să-l facă si 20 000 roni pe lună dacă omul ia 10 % în mână iar restul îl iau hotii din parlament ,ce folos ei mărest pentru hoti nu pentru oamenii de rând…….