Sinteza masurilor -Sprijin pentru Romania -tichete sociale, alocatii, Kurzarbeit prelungit, crestere salariu minim

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Intr-o conferinta de presa din 15.05.2022 premierul a prezentat cateva din masurile luate in cadrul programului Sprijin pentru Romania.

Măsuri sociale stabilite până acum prin Programul “Sprijin pentru România” au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.
•    A fost aprobată, recent, în Guvern, acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.
•    Aproximativ 3 milioane de persoane – pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu venituri mici și persoane fără adăpost – beneficiază de aceste vouchere o dată la două luni, bani pe care îi pot folosi pentru a-și cumpăra produse alimentare sau, în măsura în care vor dori acest lucru, o masa caldă. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate din bani provin din fonduri europene.

    În Parlament, a fost dublată norma de hrană pentru pacienții din spitale     și pentru vârstnicii instituționalizați – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi –     Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.     Valoarea totală este de aproximativ 270 de milioane de lei.
    Alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat     crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de     vârstă. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.

•    De asemenea, a fost prelungită acordarea șomajului tehnic pentru angajații din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejându-le astfel locurile de muncă.

În continuare, Guvernul pregătește următoarele măsuri de sprijin economice și sociale anunțate în “Sprijin pentru România.
•    Ministerul Agriculturii are în etapă avansată proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime în România. Este o măsură care, alături de celelalte luate pentru susținerea sectorului agricol, va avea efect și asupra prețurilor produselor agricole.
•    Programul Kurzarbeit aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare
•    Va fi stimulată creșterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea. Măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariaţi.
•    Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o altă măsură pe care Ministerul Educatiei o are pregătită.
•    Ministerul Familiei pregătește două proiecte de acte normative – o Hotărâre de Guvern și o Ordonanță de Urgență – care vor pune în aplicare programele de sprijin pentru tineri și măsurile de protecție și îmbunătățire a vieții copiilor instituționalizați.”

Ulterior, intr-o alta conferinta de presa, primul ministru a detaliat cele doua masuri de sprijinire a familiei:

Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, și ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern“.

Articole similare

Comentariul tau aici