Te pregatesti pentru deschiderea anului 2021? Iata ce trebuie sa faci

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In situatia in care urmeaza sa incepi activitatea imediat ce incepe anul 2021 trebuie sa ai in vedere cateva aspecte importante:

1.Zilele libere legale 1 si 2 ianuarie

Conform Codului Muncii  1 si 2 ianuarie sunt zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Acordarea acestor zile libere se face de catre angajator. Pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in vederea asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate.

Salariatii care lucreaza in unitatile sanitare, cele de alimentatie publica precum si in locurile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zilele libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2.Decizii de numerotare

Daca urmeaza sa emiti diferite documente contabile trebuie definite seriile pentru anul 2021 si intocmite decizii de numerotare.

Conform pct. 24 din prevederilor O 2634/2015 privind documentele financiar contabile, aplicabil din 2016, entităţile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:

– persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii vor desemna, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuţii privind alocarea şi gestionarea numerelor aferente;

– fiecare document va avea un număr de ordine sau o serie, după caz, număr sau serie ce trebuie să fie secvenţial(ă), stabilit(ă) de entitate. În alocarea numerelor se va ţine cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.

3.Inchiderea conturilor 121 si 129

Inchiderea conturilor 121 Profit sau pierdere si 129 Repartizarea profitului se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.

Nota contabila: In cazul in care la sfarsitul anului 2020 s-au inregistrat rezerve prin nota 129 = 106, contul 129 se inchide prin contul 121 Profit sau pierdere, astfel:

121 Profit sau pierdere = 129 Repartizarea profitului

·         Daca rezultatul anului 2020 a fost PIERDERE se face nota:

1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita = 121 Profit sau pierdere

·         Daca rezultatul anului 2020 a fost PROFIT:

121 Profit sau pierdere = 1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita

·         Dupa aprobarea situatiilor financiare, in 2021,  daca se decide repartizarea profitului sub forma de dividende:

1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita = 457 Dividende de plata

Daca rezultatul exercitiului a fost pierdere, care se decide a se acoperi din rezerve (exclus rezerva legala):

106 Rezerve = 1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita

4.Dividende

Daca au fost repartizate dividende in cursul anului 2020 si nu fost platite, impozitul se va datora pana la 25 ianuarie 2021

Articole similare

Comentariul tau aici