Pentru o companie proaspat infiintata, fara venituri importante, costurile cu comisioanele bancare pot sa devine impovaratoare, cu atat mai mult cu cat multe banci practica o structura de pricing cu taxe destul de ridicate.
In acest sens, capitalsocial.ro va ofera cateva sfaturi utile pentru alegerea bancii tinand cont nivelul si structura preturilor practica de catre banci :
1) Alegeti o banca fara costuri asociate contului de capital social (aspect important, cu atat mai mult cu cat contul de capital social are doar un rol formal, fara utilizate practica). Una dintre bancile care nu tarifeaza Contul de Capital Social este Banca Transilvania, iar intre bancile care tarifeaza distinct acest cont gasim CEC.
2) Alegeti o banca fara comision de deschidere al contului curent si fara comision lunar de mentenanta cont. Paradoxal, desi concurenta este destul de mare pe piata bancara, diferentele intre taxele de mentenanta lunara a contului percepute de catre banci sunt foarte mari. Acestea variaza de la zero (Libra Bank, MKB Romexterra – Nexte Bank, Intesa San Paolo) pana la 20 de lei pe luna la BCR si UniCredit, 4 EUR la BRD, 15 lei la BancPost, 10 USD la ING, 5 lei la CEC.
3) Nu deschideti cont pentru valuta decat daca aveti nevoie de el – intrucat majoritatea bancilor taxeaza suplimentar mentenanta conturilor pe valute (contul pentru fiecare valuta este tarifat individual)
4) Aveti grija la bancile care taxeaza si incasarile in cont. De regula, bancile comisioneaza doar platile ordonate de catre client din cont (diferentiat in functie de platile intrabancare/interbancare), insa exista cateva banci care taxeaza si incasarile pe care clientul le primeste in cont – practic isi tin un comision din fiecare incasare prin virament destinata clientului. Intre bancile care comisioneaza incasarile gasim : BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen, BancPost si Volksbank.
Intre bancile care nu retin comisioane din incasarile in contul clientilor mentionam : OTP Bank, Alpha Bank, Unicredit, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Millennium Bank.
5) Alegeti banca la care Internet Banking-ul nu este comisionat distinct fata de contul curent (practic, banca respectiva nu va percepe taxe suplimentare pentru utilizarea Internet Banking-ului)
6 ) Banca pe care o alegeti trebuie sa aiba o oferta foarte bune de carduri de companie :
– Carduri business fara comision de mentenanta si cu un comision cat mai mic de retragere numerar
– Trimiterea extrasului prin posta pentru cardurile de companie (sau posibilitatea obtinerii lor din Internet Banking) este de asemenea un mare avantaj reflectat in convenienta utilizarii cardului
– Cardurile trebuie sa poata fi utilizate si la cumparaturi pe Internet (atentie unele banci practica comisioane usturatoare de conversie valutara. Astfel, de exemplu cand achizitionati un produs cu pretul expimat in valuta, banca va percepe un comision suplimentar de 2-3%)