10 lucruri bine de stiut despre profesiile liberale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Constituie venituri din profesii liberale, veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective. Exemple: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate.

2.Persoanele care obtin venituri din profesii liberale au obligatia depunerii la ANAF a declaratiei de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la infiintare.

3.Veniturile din profesii liberare realizate independent sau intr-o forma de asociere sunt venituri din activitati independete, impozitate in sistem real.

4.Modificarile ulterioare inregistrarii fiscale trebuie comunicate la ANAF in termen de 15 zile de la producerea lor.

5.La incetarea activitatii se depune la ANAF declaratia de mentiuni in termen de 30 de zile de la acest fapt.

6.Impozitul anual de 10% se stabileste prin declaratia unica, care se depune anual, pana in data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

7.Profesiile liberale datoreaza CAS si CASS daca veniturile nete depasesc valoarea a 12 salarii minime pe economie.

8.Daca venitul estimat se modifica in cursul anului si nu se mai incadreaza in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, se poate rectifica venitul estimat, prin depunerea declaratiei unice, oricand pana la termenul legal de depunere al acesteia.

9.Profesiile liberale se pot inregistra in scop de TVA prin optiune sau obligatoriu prin depasirea plafonului de 300.000 lei.

10.Nedepunerea declaratiei unice se sanctioneaza cu amenda intre 50 si 500 lei. Se poate achita jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului verbal.

Articole similare

Comentariul tau aici