3 tehnici de controlling pentru maximizarea profitului

Articol scris de Alina Demeter, creatorul blogului pentru succesul afacerii – www.alinademeter.ro. si canalului de educatie financiara www.finance-edu.ro.

Ajuta profesionistii financiari, managerii operationali si antreprenorii sa asimileze usor si flexibil abilitati din aria Management Financiar si al Riscurilor cu ajutorul carora acestia pot maximiza profitul firmei si pot previna riscurile financiare.

Fie ca esti profesionist financiar, manager, sau antreprenor faci constant eforturi de a creste performantele firmei.

Insa, de multe ori, in loc sa atingeti acest obiectiv nu va confruntati cu probleme de genul?

Recunoasteti aceste probleme?

 • Doriti sa realizati un anumit profit dar nu stiti cum sa planificati realizarea acestui obiectiv
 • Nu stiti cum sa monitorizati performanta firmei, simtiti ca nu puteti controla profitul si implicit nu reusiti sa atingeti obiectivele de profitabilitate
 • Daca urmariti profitabilitatea firmei vedeti ca sunt luni cand se obtine Profit dar in alte luni aveti Pierdere.  Nu intelegeti care sunt cauzele acestor variatii, ce a mers bine in firma si ce nu a mers bine si ce ar trebui sa faceti ca firma sa aiba un profit previzibil si constant.
 • Nu reusiti sa controlati costurile asa cum ati dori, ele ajung sa fie mai mari decat va asteptati si aflati asta destul de tarziu cand sunt deja angajate si platite

Ce tehnici pot aplica managerii pentru controlul profitabilitatii?

Un instrument util pentru Managerii Financiari si Operationali in controlul si optimizarea profitului il reprezinta Tehnicile de Controlling si Management Financiar.

Firmele si managerii pot folosi aceste tehnici pentru a planifica diverse obiective financiare (exemplu: cresterea profitului cu 10%, reducerea costurilor cu 15%) si pentru a controla  atingerea acestor obiective.

Astazi m-am oprit la  3 Tehnici de Controlling pentru maximizarea profitului:

 1. Planificare si Control bugetar (Procesul de bugetare)

Daca firma are un anumite obiective (ex. cresterea profitabilitatii cu 10%) si nu planifica din persepectiva financiara realizarea acestora prin intermediul bugetului va  avea dificultati in atingerea obiectivelor propuse. Un obiectiv fara un plan va ramane doar un vis.

Bugetul este ca o harta sau un GPS care ajuta compania sa-si planifice drumul spre atingerea obiectivelor si in al-II-lea rand sa monitorizeze constant daca este pe drumul cel bun.

Bugetul ajuta compania sa-si planifice pe termen scurt si lung activitatile in linie cu obiectivele propuse. Aceasta planificare porneste de la bugete operationale si se finalizeaza prin planificarea profitului prin bugetul contului de Profit si Pierdere. De aceea bugetul reprezinta un instrument de management in controlul activitatii si cresterea performantei firmei.

Monitorizarea rezultatelor reale versus buget denumita Control Bugetar permite controlul costurilor, veniturilor si a profitului si luarea unor decizii ca raspuns la oportunitati si riscuri ce apar.

 1. Monitorizarea profitabilitatii interne pe centre de responsabilitate

Daca firma monitorizeaza doar performanta per total firma, profit sau pierdere, dupa cum este cazul, managementul nu va avea suficiente informatii pentru a identifica cauzele care au stat la baza unei performante bune sau slabe si nu va putea lua cele mai bune decizii de optimizare a performantei.

Pentru maximizarea profitabilitatii firma trebuie sa identifice care sunt segmentele de business/ produsele / ariile geografice  care sunt profitabile si cele mai putin profitabile sau in pierdere. Astfel se pot identifica ariile care au avut un impact pozitiv in profit precum si cele care au tras profitul in jos.

Aceasta analiza  se poate realiza prin monitorizarea profitabilitatii interne pe centre de responsabilitate si se vor urmari rezultatele per centre atat de la o perioada la alta cat si versus buget.

Atunci cand firma isi planifica niste obiective generale (exemplu o profitabilitate de X’000 Euro) acestea sunt cascadate ca responsabilitate catre diverse segmente de business. Astfel bugetul general P&L (Profit si Pierdere) se va detalia la nivel de centre de responsabilitate (centre de cost / profit/ investitii) si manageri responsabili.

Realizarea bugetului la nivel de arii de responsabilitate va ajuta firma in urmarirea si atingerea obiectivelor la nivelul managerilor responsabili. Daca obiectivul general de profitabilitate nu este impartit pe centre de responsabilitate si apoi monitorizat  este foarte putin probabil sa se realizeze. Ce nu masori nu poti controla sau imbunatati.

Ulterior rezultatele reale vor fi monitorizate prin intermediul rapoartelor P&L de profitabilitate pe centre de responsabiliate. Aceasta analiza este foarte importanta pentru actionari si management pentru ca acestia sa ia decizii corecte de imbunatatire  a profitabilitatii sau de corectie cand rezultatele sunt sub asteptari.

 1. Controlul si optimizarea costurilor (Managementul costurilor)

O prima faza importanta in controlul si optimizarea costurilor o reprezinta planificarea costurilor care se realizeaza prin Procesul de Bugetare.

A doua faza in managementul costurilor o reprezinta controlul costurilor  (monitorizarea costurilor reale).

Pentru controlul costurilor putem folosi diverse tehnici:

 • Planificarea si monitorizarea costurilor pe centre de responsabilitate
 • Monitorizarea si analiza costurilor: Costurile reale se vor  monitoriza de la o perioda la alta, vs buget, vs firme similare din piata. Pentru depasiri de costuri se vor lua masuri de corectie
 • Control asupra angajarii costurilor: Comenzile de achizitie catre furnizori  sau alte costuri (ex cu angajatii) trebuiesc supuse unui proces intern de aprobare si in linie cu costurile bugetate.
 • Pentru firmele de productie calculatie costurilor de productie cat mai corecta este importanta in deciziile legate de politica de preturi (pentru a ne asigura ca putem vinde profitabil).
 • Pentru o bugetare si o analiza corecta a costurilor managerii trebuie sa cunoasca principalele tipuri de costuri: costuri variabile versus costuri fixe si costuri directe versus costuri indirecte.

Fiecare din aceste 3 tehnici sunt critice pentru orice firma atunci cand vine vorba de optimizarea profitului.

Pe Finance-Edu.ro vei gasi mai multe idei si resurse pentru succesul financiar al afacerilor fie sub forma de articole gratuite sau traininguri online care te invata pas cu pas si cu exemple practice sa pui in aplicare tehnici de crestere a performantei financiare a firmelor.

Articole similare

One Thought to “3 tehnici de controlling pentru maximizarea profitului”

 1. Adrian Popescu

  Acestea sint preocuparile si in cazul contabililor din institutiile publice bugetare ?!
  Sau acolo contabilii dorm linistiti pentru ca incasarile sint sigure ele fiind rezultatul impunerii prin legi , ordonante si hotariri de consiliu ( judetean si local ) ?!

  Bugetarii sint niste capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .

Comentariul tau aici