Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Iata ca se contureaza 3 strategii de crestere a salariului minim pe economie. Potrivit afirmatiilor Ministrului Muncii (Violeta Alexandru ) si șefului Cancelariei prim-ministrului (Ionel Dancă) din cadrul sesiunii live organizata azi, 26 noiembrie 2019, exista urmatoarele intentii in ce priveste evolutia salariului minim in viitor:
- pastrarea salariul minim in constructii la 3.000 lei.
- pastrarea diferentierii in functie de studii superioare .
Cele 3 scenarii care au rezultat ca urmare a consultarilor cu Consiliul Tripartit sunt:
- Cresterea salariului minim sa fie corelata cu rata inflatiei si cu indicele productivitatii muncii . Tinand cont ca rata inflatiei pe 2019 este 3.4% iar indicele productivitatii muncii a fost de 3.7% ar rezulta o majorare cu 7,2 % a salariului minim, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei.
- Cresterea salariului minim prin corectarea cresterii de la punctul 1 cu un coeficient de corectie bazat pe dinamica economica. Astfel, daca se constata o diferenta intre cresterea economica progonozata si cea realizata sub 0.5 puncte procentuale, nu se aplica nici un coeficient de corectie. Daca diferenta depaseste 0.5 pp pana la 1.5 pp se aplica un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar de maxim 1%.
- A treia strategie prevede aplicarea unui coeficient de corectie la cresterea de la punctul 1, care rezulta din diferenta dintre rata somajului prognozata si rata naturala, cu aceleasi praguri de 0.5 pp pentru care nu se aplica corectia si un coeficient negociat cu partenerii daca diferenta este intre 0.5 pp-1.5 pp, dar maxim 1%.