4 obligatii si restrictii daca lucrezi cu numerar

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Indiferent daca ai o firma mica sau mare, la un moment dat este foarte posibil ca va trebui sa lucrezi si cu numerar. Aceasta datorita faptului ca poate un furnizor de care ai absoluta nevoie nu accepta plati cu cardul, sau un client nu vrea sa iti plateasca decat in numerar. Si astfel, desi ti-ai propus sa nu lucrezi cu numerar, totusi, nevoile de business te pot determina la un moment dat sa faci concesii.

Iata ce trebuie sa stii, daca lucrezi cu numerar:

1. Ai obligatia sa tii evidenta acestuia prin intermediul registrului de casa

Registrul de casa este un document obligatoriu de intocmit daca lucrezi cu numerar.  Prin acesta inregistrezi in ordine cronologica toate operatiunile din cursul unei luni. La sfarsit de zi se stabileste soldul de casa. Soldul de la sfarsitul zilei se preia ca sold initial la inceputul zilei urmatoare. Se poate intocmi manual sau electronic.

O varianta electronica foarte usor de realizat este in Smart Bill.

Poti sa iti setezi un sold initial si apoi poti sa operezi absolut toate documentele de casa.

2. Trebuie sa ai grija sa nu depasesti plafoanele la incasari si plati cu numerar

Acestea sunt prevazute de Legea nr. 70/2015. Cateva dintre ele (cele mai uzuale) le enumeram mai jos:

Limite incasari:

  • plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

Exceptie: magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoana.

Limite plati:

  • plafon zilnic de 5.000 lei/persoana si
  • nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

Exceptie: plati catre magazinele de tipul cash and carry care sunt in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.

Avansuri decontare

  • plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Interziceri:

  • incasari fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei (cash and carry) precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei/10.000 lei.
  • platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv, de 10.000 lei catre magazinele de tipul cash and carry.

3. Sa verifici prin inventariere corespondenta dintre numerarul existent fizic si soldul registrului de casa.

4. Sa intocmesti situatia fluxului de numerar o data pe an, ca anexa la situatiile financiare, daca firma ta depaseste anumite criterii de marime.

Iata ce facilitati mai ai in Smart Bill pe partea de trezorerie:

  • poti opera toate tipurile de documente de casierie;

  • poti importa extrase de banca si borderouri de incasare de la curieri:

De aici, poti efectua importul rapid al extraselor si borderourilor cu posibilitatea de a reveni asupra unui import deja efectuat pentru editari si prelucrari ulterioare (poti finaliza operatiunile ramase ciorna sau poti efectua alte editari).

Deocamdata poti importa in Smart Bill extrasele de cont in format .CSV ale urmatoarelor banci: ING Bank, Banca Transilvania si UniCredit Bank.

Tot ce trebuie sa faci este sa descarci extrasul de cont in format .csv din internet banking si sa il importi in Smart Bill.

Dupa import datele sunt inregistrate sub forma de ciorna, astfel incat le poti analiza inainte de finalizare

Un lucru foarte util este ca Smart Bill va incerca sa potriveasca tranzactiile de pe extras cu facturile si proformele existente deja in aplicatie prin compararea informatiilor. Gradul de potrivire al informatiilor este marcat prin indicatorii de la inceputul fiecarui rand, putand exista urmtoarele tipuri: sigur, atentie, fara potrivire

Desigur, poti edita fiecare inregistrare prin butonul Modifica.

Pe acelasi principiu, poti importa in Smart Bill si  borderourile de incasare in format .xls sau .xlsx de la urmatorii curieri: FAN Courier, GLS Romania, Urgent Cargus, DPD si Fastius Curier.

Articole similare