7 clarificari privind timpul de munca inegal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Este posibila din punct de vedere legal repartizarea inegala a timpului de munca?

Desi Codul muncii prevede la art. 113 alin. (1) ca repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, la alin. (2) mai prevede ca in funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Asadar, raspunsul este da, putem avea o repartizare inegala a timpului de munca.

Iata un exemplu: un angajat poate munci:

  • luni: 5 ore
  • marti: 7 ore
  • miercuri: 10 ore
  • joi: 8 ore
  • vineri: 10 ore

Total/saptamana: 40 de ore.

Ca o paranteza, Codul muncii prevede o durata maximă legală a timpului de muncă de 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

2.Cum se poate repartiza programul inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore?

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

Baza legala: art.116 alin.(1) Codul muncii

3.Ce conditii trebuie sa fie indeplinite pentru a putea functiona acest program inegal?

Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Baza legala: art. 116 alin. (2) Codul muncii

In modelul cadru al contractului individual de munca , la durata muncii, informatia se prezinta astfel:

H.Durata muncii: 1. O normă întreagă, durata timpului de lucru fiind de ….…….……… ore / zi ………………… ore / săptămână a) Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: ……………………… (orezi / ore noapte / inegal) ; b) Programul de lucru se poate modifica în condiţiile regulamentului intern / contractului colectiv de muncă aplicabil. 2. O fracţiune de normă de ……….. ore / zi , ……………….. ore / săptămână. a) repartizarea programului de lucru se face după cum urmează ………………………(ore zi / ore noapte) ; b) Programul de lucru se poate modifica în condiţiile regulamentului intern / contractului colectiv de muncă aplicabil. c) Nu se vor efectua ore suplimentare cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecinţelor acestora.

4. Cum se acorda tichetele de masa angajatilor cu program repartizat inegal?

In cazul in care firma decide acordarea de tichete de masa, acestea vor fi distribuite salariatilor cu program inegal, dupa aceleasi reguli ca in cazul angajatilor cu program normal: cate un tichet pentru fiecare zi lucrata si numarul maxim sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

5. Ce reguli se aplica pentru perioadele de repaus saptamanal si pentru concediile de odihna?

Si in cazul angajatilor cu program inegal, trebuie respectate cele doua zile consecutive de repaus saptamanal, de obicei sambata si duminica.

In ce priveste concediul de odihna, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

6. Se poate depasi programul de 40 de ore pe saptamana in cadrul programului inegal?

Limita de 40 de ore la care face referire art. 113 din Codul muncii se refera la duratei normale a timpului de muncă pe săptămână.

Insa la art. 114 Codul muncii prevede ca durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Prin excepție, durata timpului de muncă, ce include și orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Asadar, se poate depasi norma de 40 de ore pe saptamana, insa cu limitele descrise mai sus.

7.Programul de lucru inegal este acelasi lucru cu programul de munca cu timp partial ?

Cele doua tipuri de contracte nu sunt acelasi lucru. Contractul de munca cu timp partial este contractul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.

La CIM-urile cu timp partial, repartizarea este uniforma, de ex. 2 ore/zi , 4 ore/zi, etc.

Articole similare

One Thought to “7 clarificari privind timpul de munca inegal”

  1. Dorin

    “La CIM-urile cu timp partial, repartizarea este uniforma, de ex. 2 ore/zi , 4 ore/zi, etc”
    Adica nu poate sa existe un program de genul 5 ore/saptamana, repartizate inegal in cursul saptamanii? De ce doar repartizare uniforma in cazul CIM cu timp partial?

Comentariul tau aici