7 lucruri bine de stiut despre bonul fiscal in 2018

1.   Bonul fiscal este documentul eliberat de casa de marcat. Oricine are obligatia de a detine o casa de marcat si presteaza servicii direct catre populatie trebuie sa elibereze bonul catre clientii sai.

Pentru serviciile care nu sunt prestate direct catre populatie nu exista obligatia emiterii bonului fiscal, existand documente alternative.

2.   Baza legala pentru emiterea bonurilor este OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Incepand cu data de 01.06.2018 agentii economici care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii trebuie sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale inlocuind astfel traditionalele case de marcat cu jurnal de hartie.

Incepand cu data de 01.08.2018 si agentilor economici care au calitatea de contribuabili mici le revine obligatia de a utiliza doar aparate de marcat cu jurnal electronic.

3. Ultimul act legislativ care face referire la bon este HG 804/2017, care prevede ca incepand cu 01.01.2018, acesta trebuie sa contina 3 elemente suplimentare:

1) codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, pentru aparatele de marcat electronice fiscal definite la art. 3 alin. (2) din OG;  

2) unitatea de masura, pentru aparatele de marcat electronice fiscal definite la art. 3 alin. (2) din OG;

3) modalitatea de plata, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din OG.

4. Cei care lucreaza in comertul cu amanuntul este bine sa aiba in vedere existenta unei conexiuni cu aplicatia de gestiune, astfel ca la efectuarea unei vanzari sa fie efectuata si descarcarea gestiunii pentru produsul respectiv.

Daca utilizezi Smart Bill, poti sa iti setezi o casa de marcat in aplicatie si sa generezi bonurile din aplicatie, lasand marcata caseta Descarca gestiunea la finalizare bon.

In felul acesta te asiguri ca o data efectuata vanzarea si stocul din gestiune va fi diminuat corespunzator.

Pentru a putea tipari bonuri fiscal direct din aplicatie trebuie sa instalezi plugin-ul desktop Smart Bill pentru case de marcat. 

Casa de marcat se poate seta din etapa de configurare:

Chiar daca nu ai setata o casa de marcat in Smart Bill poti introduci in registrul de casa incasarile cu bon fiscal:

5. Ce se intampla daca nu respecti obligatia de a emite bonul fiscal?

Neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum şi nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul ştergerii memoriei operative, se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 – 10.000 lei si cu suspendarea activitatii unitaţii pe o perioada de 3 luni.

Emiterea bonului fiscal continand date eronate sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii se sanctioneaza si ea cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei.

6. Cum se reflecta bonurile fiscale in registrul de casa?

De regula, in registrul de casa bonurile fiscale emise in cursul unui zile se reflecta cumulat in registrul de casa, pe baza raportului Z generat la inchiderea zilei.

Daca lucrezi in Smart Bill poti sa optezi daca bonurile sa fie reflectate individual in registrul de casa sau cumulat.

7. Daca emiti si factura pe baza de bon fiscal, la solicitarea clientilor tai este bine sa stii ca pe acestea nu mai este necesar sa mentionezi dinnou toate bunurile livrate si/sau serviciile prestate.

Poti sa scrii simplu: “conform bonului fiscal nr…. din data …………”.

Articole similare