9 lucruri de facut pentru verificarea corectitudinii balantei

Pentru a identifica principalele erori de intocmire a unei balante contabile, iata cateva idei de interpretare care ne poate stimula in detectarea unor erori:

 1. Sa fie completa– se va verifica daca balanta incepe cu clasa 1 de conturi si se termina cu clasa 7 de conturi.
 2. Conturile de venituri si de cheltuieli sa fie inchise– se va verifica daca conturile din clasele 6 si 7 sunt inchise, respectiv nu au sold final.
 3. Soldul final la clasa 2 sa corespunda cu Registrul Imobilizarilor–  soldul debitor al clasei 2 trebuie sa fie egal cu valoarea totala a imobilizarilor inscrise in Registrul Imobilizarilor, iar soldul creditor sa fie egal cu valoarea amortizarilor cumulate
 4. Soldurile finale ale furnizorilor/clientilor sa fie egale cu listele furnizorilor/clientilor neachitati/neincasati.
 5. Contul 581 ,, Viramente interne’’ sa nu aiba sold– acest cont reflecta circuitul banilor intre casa si banca, astfel ca daca are sold aceasta semnifica ca exista omisiuni in registrul de casa, respectiv nu au fost trecute intrarile/iesirile de la banca.
 6. Soldul contului 421 sa contina doar salariul ce urmeaza sa fie virat luna urmatoare– trebuie verificat ca soldul contul 421 sa nu contina salariul si de pe luna curenta, deoarece nu putem sa avem doua salarii in sold din moment ce firma isi plateste la timp salariatii.
 7. Soldul creditelor bancare sau de imprumuturi leasing sa corespunda cu scadentarele de credit sau de leasing
 8. Platitorii de TVA trebuia sa aiba conturile de TVA inchise, respectiv conturile 4426 (TVA deductibila )si 4427 (TVA colectata).
 9. Soldul contului 121  sa fie diferenta dintre valoarea totala a clasei 6  si valoarea totala a clasei 7. Soldul creditor al contului 121 reprezinta profit, iar soldul debitor reprezinta pierdere.

Articole similare

One Thought to “9 lucruri de facut pentru verificarea corectitudinii balantei”

 1. Informatiile de la pct. 9, referitoare la soldul contului 121 care trebuie sa fie egal cu dif. dintre cls 7 si cls.6 nu sunt tomai complete/corecte. Deoarece pot exista cazuri in care soldul contului 121 este diferit.
  Iată care sunt cazurile în care o astfel de corelație nu se poate verifica:

  Producție sau servicii – cazul folosirii conturilor 711 respectiv 712.
  Contabilitatea operațiunilor de asociere în participațiune.
  Înregistrarea plusurilor de inventar
  Utilizarea stornării în negru
  Utilizarea conturilor 609, respectiv 709, începând cu 2010.

Comentariul tau aici