Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat pe data de 31.12.2024 un proiect de ordin privind stabilirea persoanelor juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol şi gaze naturale potrivit art. 46^2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Situatia actuala a societatilor din sectoarele petrol si gaze
Potrivit prevederilor art. 46^2 din Legea nr. 290/2024 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal a fost instituit un impozit
suplimentar persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.
Pentru stabilirea contribuabililor plătitori de impozit suplimentar care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, s-a avut în vedere cadrul de reglementare a activităților din acest domeniu stabilit de Legea nr. 238/2004 – Legea petrolului, cu modificările și completările ulterioare, precum și din Legea nr.123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit prevederilor Legii nr. 238/2004, se definesc titularii de acorduri petroliere ca desfășurând ansamblul activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare a unui zăcământ petrolier, înmagazinarea subterană, transportul şi tranzitul petrolului pe conducte magistrale, operarea terminalelor petroliere, precum și persoanele juridice care obțin dreptul de a efectua operațiuni petroliere, ca titular de acorduri petroliere.
De asemenea, sunt prevăzute dispoziții privind sistemul naţional de transport al petrolului, cât și dreptul de operare a sistemului naţional de transport al petrolului care se acordă unui titular de acord petrolier, în condiţiile legii.
Potrivit prevederilor Legii nr. 123/2012, sectorul gazelor naturale reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de operatorii economici pentru producţia, transportul, înmagazinarea, distribuţia şi furnizarea de gaze naturale, biogaz, biometan şi GNL, precum şi instalaţiile şi echipamentele folosite pentru realizarea acestor activităţi.
Propuneri :
Prin proiectul de ordin se stabilesc contribuabilii care intră sub incidența impozitului suplimentar ca fiind cei care desfăşoară activităţi principale sau secundare, corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
– 0610 –„Extracţia petrolului brut”;
– 0620 – „Extracţia gazelor naturale”;
– 0910 – „ Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale”;
– 1920 – „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului”;
– 3522 – „Distribuția combustibililor gazosi, prin conducte”;
– 3523 – „Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte”;
– 4671 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”, respectiv
-4681 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”, după caz;
– 4730 – „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”, respectiv ”Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule”;
– 4950 – „Transporturi prin conducte”.
Totodată, având în vedere faptul că începând cu 1 ianurie 2025, potrivit Ordinului președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024 anumite coduri CAEN corespunzătoare activităților vizate de prezentul ordin au fost revizuite, au fost actualizate codurile respective.
Dupa publicarea in MOF prevederile acestui ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Citeste si: Declaratia unica pe 2024 : formular aprobat prin O 7015/31.12.2024