Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul Finantelor a publicat pe data de 28 iulie 2025 un proiect legislativ care vizeaza actualizarea normelor la Codul Fiscal pentru a se alinia la modificarile de cote introduse prin Legea 141/2025.
Ca urmare a majorării cotei standard de TVA de la 19% la 21% și a stabilirii unei singure cote reduse de TVA de 11% care se va aplica operațiunilor care au făcut obiectul cotei reduse de 5%, precum și unor operațiuni care au fost supuse cotei reduse de 9%, se propune modificarea pct. 36 – 38 din norme, pentru corelare.
De asemenea, având în vedere că a fost restrânsă sfera alimentelor pentru care se aplică cota redusă de TVA, pentru corecta aplicare a noilor prevederi se propune introducerea unui punct nou, punctul 36^1, care să definească noțiunile de „alimente destinate consumului uman” și „alimente destinate consumului animal”, respectiv hrana pentru animale, prin trimiterea la legislația comunitară incidentă, respectiv Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare.
Proiectul poate fi regasit integral aici: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiectHGmodifL227_28072025.pdf
Alimentele destinate consumului uman sunt cele definite la art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, iar alimentele destinate consumului animal reprezintă hrana pentru animale, astfel cum este definită la art. 3 pct. 4 din același regulament.
Cota redusă de taxă de 11% prevăzută la art. 291 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplică pe tot
lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii,
indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi, pentru livrarea bunurilor care
Se încadrează la următoarele coduri NC, indiferent de destinaţia acestora, cu excepţia alimentelor cu zahăr adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică:
a) animale vii şi păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101 – 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman
sau animal, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate pentru reproducţie;
b) carne şi organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201 – 0210;
c) peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301 – 0308, cu excepţia peştilor ornamentali vii care se încadrează la codurile NC 0301 11 00 şi 0301 19 00;
d) lapte şi produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401 – 0406;
e) ouă de păsări care se încadrează la codurile NC 0407 – 0408, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
f) miere naturală care se încadrează la codul NC 0409 00 00;
g) alte produse comestibile de origine animală care se încadrează la codurile NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91, 0511 99;
h) legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701 – 0714, cu excepţia celor care se incadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
i) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
j) cafea, ceai, maté şi mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901 – 0910;
k) cereale care se încadrează la codurile NC 1001 – 1008, cu excepţia celor destinate însămânţării care se încadrează la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 şi 1008 21 00;
l) produse ale industriei morăritului, malţ, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 – 1107 și 1109, cu excepţia celor care se încadrează la codul NC 1106 20 10;
m) seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, furaje, care se încadrează la codurile NC 1201 – 1206, 1208 şi 1214, cu excepţia celor care se încadrează la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10;
n) grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală, produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate, care se încadrează la codurile NC 1501 – 1517, cu excepţia celor care se încadrează la codurile NC 1503, 1505 și 1515 30;
o) preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 1601 – 1605;
p) zaharuri şi produse zaharoase, care se încadrează la codurile NC 1701 – 1704;
q) cacao şi preparate din cacao, care se încadrează la codurile NC 1801 – 1806;
r) preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se încadrează la codurile NC 1901 – 1905;
s) preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, care se încadrează la codurile NC 2001 – 2009;
ș) preparate alimentare diverse care se încadrează la codurile NC 2101 – 2106, cu excepţia preparatelor ce conţin alcool de la codul 2106 90 20;
t) băuturi, oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic, care se încadrează la codurile NC 2201 şi 2209 00;
ț) reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se încadrează la codurile NC 2301, 2302, 2304 – 2306, 2308 şi 2309;
Exemplul nr. 1: Un producător agricol vinde caise care se încadrează la codul NC 0809 10 00 către un comerciant. Pentru livrarea efectuată producătorul agricol aplică cota de TVA de 11%. La rândul său, comerciantul vinde caisele cu cota de 11% indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.
Exemplul nr. 2: Un producător de miere livrează mierea, care se încadrează la codul NC 0409 00 00, atât către magazine de vânzare cu amănuntul, cât şi către fabrici de produse cosmetice sau către producători de hidromel. În toate situaţiile va aplica cota redusă de 11% la livrarea mierii.
Exemplul nr. 3: O persoană impozabilă importă ulei de soia, care se încadrează la codul NC 1507, pentru producerea de biodiesel. Cota de TVA aplicabilă pentru importul de ulei de soia este cota redusă de 11%.
