Pierderile in procesul de productie

In aproape orice proces de productie apar pierderi normale , datorate insusi procesului si pierderi anormale, datorate unor conjuncturi nefavorabile.

In cazul pierderilor normale de productie se pot include cele care apar ca urmare a evaporarii, consumului in exces, rebuturilor, pierderilor de greutate.

Pierderile anormale sunt cele care apar datorita manipularii necorespunzatoare, calitatii proaste a materialelor, accidentelor, lipsei de instruire a personalului, functionarii necorespunzatoare a masinilor. Din aceasta cauza pierderile anormale sunt denumite si pierderi evitabile.

In contabilizarea acestor costuri trebuie sa se faca o distinctie intre pierderea normala) si pierderile anormale .

Intr-unul din articolele pe aceasta tema publicate pe site-ul ACCA (www.accaglobal.com) sunt prezentate 5 reguli de baza de catre trebuie sa se tina cont:

Regula 1 : rezultatul asteptat al procesului de productie este suma intrarilor minus pierderea normala;

Regula 2: pierderea anormala din procesul de productie este rezultatul actual minus rezultatul asteptat. Daca rezultatul actual este mai mic decat rezultatul asteptat apare pierderea anormala si invers, cand asteptarile sunt inferioare actualului, apare un surplus anormal.

Regula 3: pierderii normale nu ii este alocata o parte din costurile procesului. Costurile totale sunt allocate rezultatului asteptat, astfel spus, costul unitar al perioadei este costul total impartit la rezulatul asteptat al productiei.

Regula 4: pierderii anormale ii este alocata o parte din costurile procesului.

Regula 5: pierderile pot fi valorificate. Venitul rezultat din astfel de valorificari este tratat ca o reducere a costurilor in procesul de calculatie a costurilor (in contabilitatea de gestiune).

Exemplu

Pentru procesul de productie se utilizeaza 5000 kg material , pierderea normala este de 10% din intrari. Costurile perioadei sunt de 40.500 lei. Rezultatul actual este de 4400 kg.

Conform regulii nr. 1 : Rezultatul asteptat = intrari – pierdere normala = 5000 kg -10%*5000 kg = 4500 kg.

Conform regulii nr. 2: Pierderea anormala = rezultatul actual –rezultatul asteptat = 4400 kg- 4500 kg = -100 kg. Exista o pierdere anormala de 100 kg.

 Costul pe kg = costul total/ rezultatul asteptat = 40.500 lei/4500 kg = 9 lei/kg

 Astfel, costul unitar nu este afectat de nivelul pierderii anormale.

Presupunem in continuare ca pierderile pot fi valorificate cu 2.7 lei/kg.

 In aceasta situatie costul unitar revizuit = (40.500 – 500 *2.7 lei/kg)/4.500 kg = 8.7 lei/kg

Articole similare

Comentariul tau aici