Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat in 20.03.2013 un proiect de hotarare privind aprobarea Normelor Metodologice de calcul a contribuţiei de asigurare pentru Accidente de Muncă şi Boli Profesionale .
NORME METODOLOGICE de calcul a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art.1 – În sensul prezentelor norme metodologice de calcul a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale denumite în continuare norme metodologice, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clasa de risc exprimă nivelul riscului de accidentare în muncă şi/sau de îmbolnăvire profesională aferent unui sector de activitate;
b) tariful de risc, respectiv cota de contribuţie, reprezintă procentul aplicat asupra bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
c) baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale este prevăzută la art. 296^5 alin. (5) şi (6) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi HG nr.44/2004 pentru aprobarea Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal;
d) contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat reprezintă exprimarea valorică a tarifului de risc corespunzător sectorului de activitate, respectiv clasa CAEN;
e) cazurile asigurate pentru care se calculează indicii de frecvenţă care stau la baza claselor de risc sunt accidentele de muncă sau bolile profesionale declarate ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
f) perioada de referinţă pentru stabilirea contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, este 2009-2011;
CAPITOLUL II
Stabilirea claselor de risc
Art.2 – Clasele de risc se stabilesc pe categorii de activităţi ale economiei naţionale codificate în clase CAEN, potrivit Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN.
Art.3 – (1) Clasele de risc se determină pe baza a 4 indici de frecvenţă, care reprezintă:
a) I1 – numărul de cazuri asigurate care au fost declarate accident de muncă, raportat la 1.000 de salariaţi;
b) I2 – numărul cazurilor asigurate cărora li s-a declarat accident de muncă soldat cu invaliditate şi/sau deces, raportat la 1.000 de salariaţi;
c) I3 – numărul cazurilor asigurate de boli profesionale raportat, la 1.000 de salariaţi;
d) I4 – numărul mediu anual al salariaţilor care lucrează în condiţii de muncă speciale şi deosebite, raportat la 1.000 de salariaţi.
(2) Cazurile asigurate declarate ca accident de muncă, utilizate la determinarea indicilor I1 şi I2, sunt cele confirmate prin formularul pentru înregistrarea accidentului de muncă – FIAM.
(3) Cazurile asigurate declarate ca boli profesionale, utilizate la determinarea indicelui I3, sunt cele confirmate prin fişa de declarare a bolii profesionale – BP2
(4) Indicii de frecvenţă prevăzuţi la alin. (1) se calculează pe clase CAEN, pe baza mediei datelor din perioada de referinţă.
Art.4 – (1) Fiecărui indice de frecvenţă prevăzut la art.3 alin.(1) îi corespunde o clasă de risc.
(2) Clasele de risc aferente indicilor de frecvenţă au valori cuprinse între 1 şi 20, pentru fiecare dintre cei 4 indici.
(3) Intervalele dintre valorile celor 4 indici de frecvenţă care stau la baza determinării claselor de risc, se stabilesc prin aplicarea unei progresii, potrivit grilei prevăzute în anexa nr. 1.
(4) Formula de calcul a clasei de risc aferentă fiecărei clase CAEN, denumită în continuare CR, este următoarea:
CR = (CR1 + CR2 + CR3 + CR4):4,
unde:
CR1 – clasa de risc aferentă indicelui de frecvenţă I1;
CR2 – clasa de risc aferentă indicelui de frecvenţă I2;
CR3 – clasa de risc aferentă indicelui de frecvenţă I3;
CR4 – clasa de risc aferentă indicelui de frecvenţă I4.
(5) Clasele de risc stabilite potrivit alin. 4), pentru fiecare clasă CAEN, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
CAPITOLUL III
Stabilirea tarifului de risc
Art.5 – (1) Fiecărei clase de risc CR, îi corespunde un tarif de risc, conform grilei prevăzute în anexa nr. 3.
(2) Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20.
(3) Limitele cotelor de contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, sunt stabilite conform art. 296^18 alin. (3), lit. e), din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Tariful de risc este stabilit la nivel de clasă CAEN şi este prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 6 – (1) Stabilirea sau modificarea activităţii principale, respectiv a clasei CAEN aferente acesteia, se realizează de către angajator, în conformitate cu Ordinul nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN;
(2) Modificările prevăzute la alin. (1) se specifică în Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, aprobată prin Ordinul nr. 1045/2012 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a “Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.”
(3) Angajatorii care îşi modifică activitatea principală, vor plăti cota de contribuţie aferentă noii clase CAEN începând cu luna următoare schimbării activităţii principale.
CAPITOLUL IV
Stabilirea contribuţiei de asigurare
Art.7 – Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată lunar de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, denumită în continuare C, se determină prin următoarea formulă:
C= ( TR x BC)/100
unde:
TR – tariful de risc aferent clasei CAEN declarată de angajator;
BC – baza lunară de calcul corespunzătoare lunii anterioare perioadei de plată a contribuţiei.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art.8 – Termenul de declarare şi plată a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, este prevăzut de art. 296^19 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi de Ordonanţa nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.9 – Îndreptarea erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale, ca urmare a încadrării greşite a activităţii principale în clasa CAEN, se face în conformitate cu prevederile
Ordinului nr.144/2012 pentru aprobarea Procedurii de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative.
Art.10 – (1) În cazul în care plata contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, nu s-a efectuat până la termenul prevăzut la art. 8, cheltuielile privind prestaţiile şi serviciile acordate pentru cazul asigurat se recuperează conform prevederilor legale în vigoare.
Art.11 – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I.