Reducerea orelor de lucru poate avea efecte pozitive asupra nivelului ocuparii in timpul unor crize economice severe, poate mentine nivelul de calificare si sustine desfasurarea activitatii companiilor, sunt de parere specialistii in ocuparea fortei de munca de la Organizatia Mondiala a Muncii.
In timpul recesiunii dintre anii 2008-2009, dar chiar si dupa, impartirea orelor de munca a fost utilizata pe scara larga de catre companii. Daca politicile de work-sharing sunt corect implementate , atunci rezultatul poate fi o solutie “win-win”: angajatii isi pot pastra locul de munca, companiile pot supravietui crizei iar guvernele ca si societatea in ansamblul sau poate economisi cheltuielile sociale de sustinere a somerilor.
Exista in principal doua tipuri de impartire a orelor de munca:
• Reducerea orelor de munca pentru angajatii curenti, cu scopul de a realiza un volum de munca redus pentru acelasi numar de angajati in vederea evitarii concedierilor;
Ca si exemple, Germania a implementat un astfel de program care a salvat aproximativ 400.000 locuri de munca in criza din 2009 si a implicat 1,4 mil angajati, Japonia a salvat 370.000 locuri de munca implicand 2.5 mil angajati in timp de ce Turcia a salvat 100.000 angajati.
• Guvernul promoveaza reducerea programului de lucru cu scopul de a incuraja angajari aditionale si astfel , scaderea nivelului somajului.Aceasta masura poate fi implementata oricand, nu doar in perioade de criza.
Analiza celor de la ILO (International Labour Organization) arata ca, pentru a fi eficiente, astfel de masuri trebuie sa fie sustinute puternic de catre guvern si presupun:
• Criterii echilibrate de eligibilitate pentru companii si angajati;
• Cerinte administrative minime pentru companii;
• Suplimentarea salariului pentru angajatii afectati (compensatii pe termen scurt);
Concluzia studiului este ca , desi work-sharing-ul in ambele forme nu este o solutie magica , poate constitui una dintr-o serie de masuri destinate cresterii ocuparii, crearii echilibrului intre viata personala si profesionala, sustinerii companiilor, economiei si a unei societati mai echitabile.