Baza legala : Ordin ANAF nr. 607/2013; Legea 571/2003 cu completari si modificari ulterioare; OG 92/2004 cu completari si modificari ulterioare.
Grupul fiscal unic este definit de Codul fiscal ca fiind – un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic.
Conditia ca persoanele impozabile ce pot forma un grup fiscal unic sa fie considerate in relatii stranse una cu alta din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, este legata de capitalul social al firmelor ce formeaza grupul fiscal unic , respectiv acesta trebuie sa fie detinut in proportie de 50% de catre acelasi actionar.
Conditiile in care acest grup de firme poate sa opteze in a forma si a fi recunoscut drept un grup fiscal sunt :
-o persoana impozabila poate face parte dintr-un singur grup fiscal;
-optiunea de formare a grupului fiscal trebuie facuta pe cel putin 2 ani si se refera la grup si nu la fiecare membru;
-perioada fiscala aplicata este aceeasi pentru toate persoanele impozabile component ale grupului fiscal;
De asemenea, o conditie importanta este ca grupul fiscal poate fi constituit din minimum 2 persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent.
Principalele demersuri in implementarea grupului fiscal unic tin de:
– depunerea unei cereri la organul fiscal competent, cerere semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, care sa cuprinda urmatoarele informatii:
- numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui
membru;
- dovada ca membrii sunt in stransa legatura;
- numele membrului numit ca reprezentant;
-emiterea deciziei oficiale a organului fiscal competent asupra aprobarii sau refuzului implementarii grupului fiscal unic, respectiv ‚ „Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic” sau „Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal unic”, in termen de 60 de zile de la data primirii documentatiei complete, adica a cererii completate insotita de documentele justificative. Decizia va fi comunicata de catre organul fiscal competent reprezentantului desemnat al grupului, conform art.44 din Codul de procedura fiscala ;
-implementarea grupului fiscal va intra in vigoare in prima zi din cea de-a doua luna urmatoare datei comunicarii deciziei.
Ar mai fi de remarcat ca:
– unul din avantajele constituirii grupului fiscal unic, si anume pe linia TVA-lui, este posibilitatea compensarii TVA de recuperat cu cel de plata al persoanelor impozabile din cadrul grupului fiscal unic;
– un dezavantaj, tot in contextul TVA-lui este ca in cadrul grupului fiscal unic, pentru membrii acestuia, nu se aplica TVA la incasare.
Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar