Tipuri de diagnostic in evaluarea intreprinderii

Evaluarea economica a intreprinderii se face pe baza datelor din contabilitate. Prin diagnostic se face o evidentiere cat mai completa si corecta a intreprinderii.

Diagnosticul apreciaza atat situatile trecute cat si cele prezente astfel incat sa se poata face previziuni corecte pentu viitor.

Tipurile de diagnostic care se fac pentru evaluarea unei intreprinderi sunt:

• diagnosticul juridic;

• diagnosticul comercial;

• diagnosticul tehnologic sau de exploatare;

• diagnosticul gestiunii resurselor umane;

• diagnosticul financiar-contabil.

Diagnosticul juridic evidentiaza relatiile juridice care apar intre entitate si terte persoane. Se verifica: legalitatea actelor de constituire precum si actele aditionale la actul constitutiv, la statut, contractele de angajare ale salariatilor colective si individuale, registrul actionarilor si actiunilor, legalitatea contractelor incheiate cu partenerii de afaceri, regimul fiscal, situatia platilor, situatia incasarilor, contractele de management.

Diagnosticul comercial presupune verificarea furnizorilor si a clientilor, caracterizarea produselor intreprinderii, cota de piata a acestora. Se vor verifica evolutia vanzarilor, analiza vanzarilor in functie de ciclul de viata al produselor, analiza concurentei. In analiza diagnosticului comercial se vor calcula indicatorii: cota de piata, rata marjei comerciale, analiza clientilor, atractivitatea clientilor, analiza furnizorilor.

Diagnosticul tehnic analizeaza daca mijloacele materiale ale intreprinderii raspund necesitatilor sale reale. Mijloacele materiale sunt reprezentate de: bunurile imobiliare si funciareechipamente si tehnologii de productie. Atentia mare este asupra cladirilor, mijloacelor de transport si terenurilor.

Indicatorii care se calculeaza pentru potentialul tehnic al intreprinderilor sunt: gradul de folosire a capacitatii de productie, ponderea masinilor si utilajelor in totalul activelor circulante, gradul de uzura al activelor fixe, gradul de reinoire a activelor fixe.

Diagnosticul resurselor umane analizeaza potentialul uman, structura resurselor umane, concordanta numarului de salariati cu necesitatile reale ale intreprinderii, concordanta dintre pregatirea personalului si munca pe care o depun, comunicarea dintre angajati, eficienta resurselor umane.

Diagnosticul financiar presupune analiza bilantului contabil, a contului de profit si pierdere.

Pe baza acestor raportari contabile se calculeaza reantabilitatea economica, comerciala si financiara. De asemenea se analizeaza politicile financiare ale firmei, imprumuturile efectuate, fluxurile financiare.

Analiza financiara a firmei se face prin prisma indicatorilor de fond de rulment, de necesar de fond de rulment, trezoreria neta, ratele de finantare, ratele de solvabilitate si lichiditate.

Autoarea articolului este Luana Agapie.

Click aici pentru profilul de linkedin.

Articole similare

Comentariul tau aici