In M.Of. nr. 759/12.10.2015 a fost publicat Ordinul nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea şi gestionarea cazierului fiscal, procedura de înscriere, scoatere şi rectificare a informaţiilor în/din cazierul fiscal, solicitare şi eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul şi conţinutul formularisticii necesare, precum şi nivelul de acces corespunzător la informaţiile din cazierul fiscal.
Procedura de solicitare şi de eliberare a certificatului de cazier fiscal
1. Contribuabilii au dreptul să solicite şi să obţină certificate de cazier fiscal conţinând datele înscrise în cazierul fiscal propriu, în condiţiile prevăzute de lege.
2. La solicitarea expresă a contribuabililor, certificatul de cazier fiscal poate fi eliberat în formă simplificată, care să ateste numai dacă aceştia figurează sau nu în evidenţa cazierului fiscal.
3. Cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal se depune la orice organ fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului, în condiţiile prevăzute de art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015.
4. Solicitarea eliberării certificatului de cazier fiscal se face prin completarea formularului 502 “Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal”, prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
5. Cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal şi documentele care atestă identitatea şi calitatea de reprezentant sau de reprezentant legal se pot transmite la organul fiscal de către persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală.
6. Certificatul de cazier fiscal se emite în scris, pe suport hârtie sau în formă electronică.
7. Certificatul de cazier fiscal emis pe suport hârtie se întocmeşte în două exemplare de către persoana desemnată din cadrul serviciului de specialitate şi se semnează de conducătorul organului fiscal competent. Eliberarea certificatului de cazier fiscal, pe suport hârtie, se face personal contribuabilului sau persoanei prevăzute la art. 9 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015, sub semnătură, cu condiţia prezentării actului de identitate şi a împuternicirii/documentului de reprezentare, după caz.
8. Certificatul de cazier fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prevăzute de Codul de procedură fiscală ori de câte ori contribuabilul a optat pentru această modalitate de emitere şi de comunicare.
9. Certificatul de cazier fiscal este valabil 30 de zile de la data emiterii şi numai în scopul în care a fost eliberat.
10. În ipoteza în care alte instituţii şi autorităţi publice solicită, în condiţiile prevăzute de art. 9 alin. (10) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015, eliberarea certificatului de cazier fiscal pentru contribuabilii care au cereri în curs de soluţionare depuse la acestea, solicitarea de eliberare a unui certificat de cazier fiscal trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: datele de identificare ale solicitantului şi ale persoanei în numele căreia se face solicitarea – numele şi prenumele/denumirea persoanei juridice sau entităţii fără personalitate juridică, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală -, scopul pentru care este solicitat certificatul şi actul normativ care prevede depunerea acestuia.
11. Pe baza acestei solicitări organul fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal eliberează certificatul de cazier fiscal şi îl comunică instituţiei/autorităţii solicitante.
12. Odată cu eliberarea certificatului de cazier fiscal, organul fiscal care l-a eliberat va arhiva împuternicirea/documentul de reprezentare, cererea pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal şi copia certificatului de cazier fiscal.
13. În cazul solicitărilor şi eliberărilor electronice de certificate de cazier fiscal, acestea vor fi arhivate electronic şi, totodată, corespondenţa va fi listată şi arhivată pe suport hârtie în condiţiile pct. 12.