Inca de la sfarsitul anului trecut si in primul semestru al acestui an, pretul benzinei si al motorinei a crescut continuu. Motivarea parea sa fie una justificata, pretul barilului de petrol crescuse de la aproximativ 60 de dolari la mai bine de 140. In aceste conditii si pretul litrului de benzina la pompa a crescut de la aproximativ 3,4 ron la aproape 4.2.Intre timp insa, de la inceputul lunii iulie, desi pretul petrolului scade accentuat, in momentul de fata ajungand la putin peste 95 de USD barilul – pretul combustibilului la pompa abia daca a scazut de doua ori, iar acum a incremenit in jurul a 3.9 – 4 ron (litrul de benzina cu cifra octanica 95).
Nu putem sa nu ne intrebam in aceste conditii – de ce benzinarii nu coreleaza si acum pretul combustibilului cu pretul barilului de petrol (mai ales ca acesta din urma scade accentuat).
Raspunsul este relativ simplu – consumul de benzina si motorina este relativ inelastic la pret si consumatorii nu isi pot reduce consumul daca pretul creste (sau daca il reduc il reduc intr-o proportie mai mica decat cresterea pretului). Astfel, probabil, companiile petroliere care fac distributie in tara noastra, probabil gasesc ca este mai profitabil sa mentina preturile crescute, chiar daca lor li se diminueaza costurile, tocmai pentru a obtine un profit mai mare (pe seama consumatorilor dependenti de produsul lor).