Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit Hotararii nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, incepand cu data de 01.01.2019:
Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:
- o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea;
- o alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Asadar, din 2019 pentru deplasarile in interes de serviciu in interiorul tarii, suma maxima deductibila pentru indemnizatia de delegare va fi de: 20 x 2.5 = 50 lei, cu 7.5 lei mai mult decat in prezent: 17 x 2.5 = 42.5 lei.
Sumele acordate peste niveul de 2,5 ori se vor include in veniturie salariale si se va include in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
Pentru a putea beneficia de acest prag maxim de deductibilitate, societatile comerciale trebuie sa prevada acest lucru in regulamentul de ordine intern sau prin contractul colectiv de munca la nivel de companie, iar daca acesta nu exista, prin act aditional la contractul de munca al salariatului.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-