Monografii contabile casare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Presupunem ca avem o piesa de mobilier cu valoare de intrare 3.000 lei si amortizare cumulata de 2.900 lei.

Se doreste casarea mobilierului respectiv, fara a exista posibilitatea de a obtine elemente care sa poata fi valorificate.

  • Inregistrarea casarii mobilierului incomplet amortizat:
%=214Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale3.000
2814Amortizarea altor imobilizari corporale2.900
6583Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital100

Aspecte fiscale

1.Se ajusteaza sau nu TVA la casare ?

La art. 305 din Codul fiscal se arata ca ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, insa prevede ca exceptie casarea.

Prin casarea unui mijloc fix se înțelege operația de scoatere din funcțiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia și valorificarea părților componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.

Documentul contabil care reflecta aceasta operatiune se regaseste in Ordinul 2634/2015 privind documentele financiar-contabile sub denumirea de Proces-verbal de scoatere din funcţiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale.

In practica, aceasta se intalneste mai simplu sub denumirea de proces verbal de casare.

Asadar la casare nu se ajusteaza TVA.

2.Deductibilitatea cheltuielii cu valoarea ramasa neamortizata (cont 6583)

Potrivit normelor de aplicare a prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, asadar sunt deductibile.

Articole similare

Comentariul tau aici