Cine poate beneficia de 2.500 lei pentru telemunca? Conditii de indeplinit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Orice salariat care isi desfasoara activitatea in conditiile mentionate mai sus se numeste telesalariat.

Incheiere CIM/act aditional

In vederea desfasurarii activitatii de telemunca, acest lucru trebuie prevazut in mod expres in contractul individual de munca in cazul personalului nou angajat, si in actul aditional la contractul individual de munca existent. In caz contrar, angajatorul risca o amenda de 5.000 lei.

Este obligatorie comunicarea in REVISAL – modificare CIM pentru telemunca? (raspuns ITM)

Contractul de telemunca, guvernat de prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca si ale Codului muncii, nu este contract de munca la domiciliu, iar clauza de telemunca poate fi inregistrata si transmisa in Revisal. Modificarile in Revisal se inregistreaza la termenele prevazute de art. 4 din H. G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art 17 alin (3) din Legea nr. 53/2003, urmatoarele:

  • Precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
  • Perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
  • Locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti;
  • Programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
  • Modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
  • Responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
  • Obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
  • Masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
  • Conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.

Ordonanta de urgenta 132/2020 publicata in 10.08.2020 prevede ca pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Suma se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de șomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinație, angajatorilor, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență pentru cel puțin 15 zile lucrătoare.

Modalitatea de acordare și categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 10 zile de la publicarea prezentei ordonanțe de urgență.

În termen de 30 de zile de la acordarea sumei, angajatorul are obligația de a transmite ANOFM documente justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale.

În cazul nerespectării obligației de transmitere a documentelor justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale, angajatorul restituie integral suma acordată, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de prezentare a documentelor.

Concluzie : pentru a putea beneficia de aceasta suma, trebuie sa existe contracte de telemunca incheiate si transmise in revisal, din perioada starii de urgenta, pentru a putea face dovada realizarii activitatii in regim de telemunca.

Astfel, chiar daca unii angajati au lucrat de acasa in perioada de urgenta, daca acest lucru nu s-a consemnat intr-un act aditional, si nu s-a transmis in REVISAL, nu se incadreaza ca beneficiar eligibil pentru aceste sume.

Articole similare

3 Thoughts to “Cine poate beneficia de 2.500 lei pentru telemunca? Conditii de indeplinit”

  1. Mihaela

    Buna ziua,

    Oare profesorii pot beneficia de 2.500 lei pentru telemuncă?

  2. Iulia

    Buna ziua, tot pe site-ul dvs am gasit acest articol: https://www.contzilla.ro/este-obligatorie-comunicarea-in-revisal-modificare-cim-pentru-munca-la-domiciliu-dar-telemunca-raspuns-itm/, in care se mentioneaza urmatorul raspuns din partea ITM la intrebarea “Este obligatorie comunicarea in REVISAL – modificare CIM pentru munca la domiciliu ? Dar telemunca? “(raspuns ITM)

    Întrebare: În contextul situației actuale, angajatorul ia în calcul posibilitatea ca o parte dintre angajați să lucreze de la domiciliu, de comun acord, pe o perioada de 2 săptămâni. Actul adițional care se va încheia anterior și presupune modificarea locului muncii pe o perioadă determinată, trebuie introdus în Revisal? Se modifică doar locul muncii pe perioadă determinată nu și tipul contractului.

    Răspuns ITM (pe site-ul propriu): Nu este nevoie să se modifice locul muncii prin act adițional și să se înregistreze în Revisal. Este suficientă o decizie întemeiată pe dispozițiile art. 33 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

    In concluzie, trebuia sau nu declarata telemunca in perioada starii de urgenta in Revisal pentru a putea beneficia de ajutorul de 2500 lei? Conform raspunsului ITM, era suficienta o decizie a angajatorului, fara inregistrare in Revisal.

    Multumesc!

    1. admin

      Acel raspuns se referea la munca la domiciliu care este diferita de telemunca.
      In partea a doua a articolului este raspunsul la intrebarea privind telemunca: contractul de telemuncă, guvernat de prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă și ale Codului muncii, nu este contract de muncă la domiciliu, iar clauza de telemuncă poate fi înregistrată și transmisă în Revisal. Modificările în Revisal se înregistrează la termenele prevăzute de art. 4 din H. G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
      Desi raspunsul ITM nu este extrem de ferm datorita exprimarii : “poate fi transmisa”, in opinia noastra, telemunca trebuia declarata in REVISAL.

Comentariul tau aici