5 lucruri bine de stiut in legatura cu lucrarile de reparatii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

1.In contabilitate:

• daca lucrarile sunt de reparatii curente , care au ca scop mentinerea sediului la aceiasi paramentrii tehnici si functionali – sumele se inregistreaza in contabilitate pe cheltuiala -> deci afecteaza direct profitul perioadei la care se inregistreaza;

•daca lucrarile de reparatii si modernizare sunt realizate in vederea imbunatatirii parametrilor cladirii in vederea obtinerii de beneficii economice viitoare atunci sumele facturate se evidentiaza pe conturi de imobilizari ->deci afecteaza profitul periodei curente si perioadelor urmatoare, in functie de durata de viata utila a imobilizarii (prin intermediul amortizarii).

2.Daca lucrarile sunt de natura cheltuielilor se inregistreaza pe contul 611 Cheltuieli cu întreținerea și reparațiile.

3.Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, deductibile în limita corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția societății în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop (art. 25 alin.(3) lit.k) Cod fiscal).

4.In definitia bunurilor de capital reparatiile sunt excluse, astfel, art.305 alin.(1) lit. a) Cod fiscal arata ca:

bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/părților de bunuri imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestora, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui altui tip de contract prin care bunurile imobile/părțile de bunuri imobile se pun la dispoziția unei alte persoane cu condiția ca valoarea fiecărei transformări sau modernizări să fie de cel puțin 20% din valoarea bunului imobil/părții de bun imobil după transformare/modernizare. Bunurile imobile sunt considerate bunuri de capital indiferent dacă în contabilitatea persoanelor impozabile sunt înregistrate ca stocuri sau ca imobilizări corporale.

5.Adesea, in cazul lucrarilor de reparatii se utilizeaza documentul numit deviz. Devizul nu este un document justificativ contabil, reglementat prin Ordinul 2634/2015.

Devizul este un document prin care se previzioneaza cheltuielile cu materialele şi forţa de muncă necesara pentru executarea unei lucrări proiectate. Pe baza lui se stabileste de regula costul unei construcţii , lucrări de construcţii-montaj, reparatii si altor lucrări de prestări servicii.


Articole similare

Comentariul tau aici