Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ideal ar fi ca in contractele intre parti sa fie mentionat clar daca valoarea unei livrarii sau prestari include sau nu TVA.
De ex. 2.000 lei, cu TVA inclus, sau 1.900 lei plus TVA , sau 2.500 lei exlcusiv TVA.
In cazul in care nu se mentioneaza acest lucru in contract, cum facturam ? Extragem TVA din suma sau adaugam TVA la suma din contract?
In acest sens avem punctul 36 din Normele la codul fiscal care prevede ca:
- Pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile, respectiv cele care sunt supuse cotei standard de TVA sau cotelor reduse de TVA, prevăzute de art. 291 din Codul fiscal, taxa colectată se determină după cum urmează:
a) se aplică cota legală de TVA la contravaloarea livrării/prestării, în cazul în care rezultă că părțile au convenit că TVA nu este inclusă în contravaloarea livrării, sau în cazul în care contrapartida nu este stabilită de părți, ci este stabilită prin lege, prin licitație, printr-o hotărâre a instanței, sau alte situații similare, și nu include taxa;
b) contrapartida unei livrări de bunuri/prestări de servicii trebuie considerată ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată, taxa determinându-se prin aplicarea procedeului sutei mărite,… 19 x 100 / 119 in cazul cotei standard, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 în cazul cotelor reduse, în următoarele situații:
- atunci când părțile au convenit că TVA este inclusă în contravaloarea livrării/prestării;
- în cazul livrărilor de bunuri și/sau prestărilor de servicii direct către populație pentru care nu este necesară potrivit legii emiterea unei facturi;
- în orice situație în care contrapartida nu este stabilită de părți, ci este stabilită prin lege, prin licitație, printr-o hotărâre a instanței, sau alte situații similare, și include taxa sau nu există nicio mențiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată;.
- atunci când prețul unui bun/serviciu a fost stabilit de părți fără nicio mențiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, iar furnizorul/prestatorul bunului/serviciului respectiv este persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată colectate pentru operațiunea supusă taxei, și furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adăugată care ar fi trebuit colectată pentru operațiunea respectivă. Poate fi acceptată ca mijloc de probă a faptului că furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adăugată, inclusiv o declarație pe propria răspundere a furnizorului.
Asadar, daca in contract nu s-a mentionat nimic referitor la TVA, atunci cand se factureaza bunul sau serviciul, se va extrage TVA din suma mentionata in contract.
Citeste si: