Proiect de ordin pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

“Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr . 59/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 630 din 28 iunie 2021, au fost aduse modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modi ficările și completările ulterioare.

Prin actul normativ au fost transpuse în legislaţia naţională prevederile art. 2 și 3 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță și a Directivei (UE) 2019/1995 a Consiliului din 21 noiembrie 2019 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce pr ivește dispozițiile referitoare la vânzările de bunuri la distanță și anumite livrări interne de bunuri, astfel cum au fost modificate prin Decizia (UE) 2020/1109 a Consiliului din 20 iulie 2020 de modificare a Directivelor (UE) 2017/2455 și (UE) 2019/1995 în ceea ce privește datele de transpunere și aplicare, ca răspuns la pandemia de COVID 19.

Prin această ordonanță de urgență au fost modificate și completate și prevederile art. 314 din Codul fiscal referitoare la ”Regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană” și ale art.315 din Codul fiscal privind ”Regimul special pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilite ază aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum”.

De asemenea, a fost introdus un articol nou, art. 315 2 referitor la ”Regimul special pentru vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe”. Aceste modificări vizează următoarele aspecte:

  • extinderea regimului special pentru servicii electronice, de telecomunicații, de radiodi-fuziune și de televiziune prestate de persoane impozabile nestabilite în UE către persoane neimpozabile din UE (regimul Mini One Stop Shop Non-UE) și pentru alte prestări de servicii;
  • extinderea regimului special pentru servicii electronice, de telecomunicații, de radiodi-fuziune și de televiziune prestate de persoane impozabile stabilite în Comunitate, dar nu în statul membru de consum (regimul Mini One Stop Shop UE), pentru vânzări intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru alte prestări de servicii;
  • introducerea regimului special pentru vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe, în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro (regimul de import).

Având în vedere cele de mai sus, este necesară elaborarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, art. 315 și art. 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Prin prezentul proiect de ordin se propune reglementarea, atât în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, cât și în situaţia în care România este stat membru de consum, a următoarelo r proceduri:

  1. Procedura de evidenţiere şi plată a sumelor reprezentând TVA datorată de contribuabilii care utilizează regimurile speciale ;
  2. Procedura de restituire a sumelor reprezentând TVA plătită în plus de contribuabilii care utilizează regimurile spec iale.

În ceea ce privește evidențierea, plata și restituirea TVA datorată de contribuabilii care utilizează regimurile speciale, procedurile mai sus prevăzute reglementează în principal următoarele aspecte:

a) În situația în care România este stat membru de înregistrare evidența fiscală se țin în numai euro, distribuirea sumelor încasate în contul deschis în euro la o bancă comercială către statele membre de consum se face până în data de 20 a lunii următoare încasării acestora.

Precizăm faptul că în reg ulamentele Uniunii Europene care reglementează regimurile speciale de TVA se prevede faptul că, după notificarea de către statul membru de consum, a contribuabililor care nu au efectuat plata TVA, aceasta se plătește direct statului membru de consum. În ac est sens, întrucât aceste regulamente nu conțin precizări exprese referitoare la nedistribuirea sumelor reprezentând TVA încasate de statul membru de identificare după data efectuării distribuirii către statele membre de consum, prin prezenta procedură se dorește reglementarea faptului că, în situația în care România, ca stat membru de înregistrare, încasează sume în contul în euro după data distribuirii TVA, acestea nu se restituie contribuabililor ci se distribuie statelor membre de consum. În ceea ce pri vește restituirea TVA achitată în plus față de sumele declarate ori rezultată din corecția declarației speciale de TVA cu diminuare de sumă, aceasta se efectuează de către organul fiscal competent numai în situația în care sumele solicitate de contribuabil i nu au fost încă distribuite statelor membre de consum.

b) În situația în care România este stat membru de consum, evidența fiscală a TVA cuvenită României se ține atât în euro, cât și în lei, actele administrativ fiscale și notificările emise de către organul fiscal competent, se comunică contribuabilului care aplică regimurile speciale, la adresa de e mail menționată de acesta în declarația de începere a activității, utilizând aplicația informatică realizată de Centrul Național pentru Informații Financiare, iar recuperarea sumelor reprezentând TVA de la contribuabilii care utilizează regimurile speciale, se realizează de organul fiscal competent utilizând modelele de acte de executare existente în legislația națională, cu menționarea sumelor în eu ro, în cuprinsul acestora.

Referitor la restituirea TVA precizăm că acesta se face în euro, potrivit prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, prin prezentul proiect de ordin se aprobă modelele, precum şi caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, utilizare şi de păstrare a următoarelor formulare:

a) Decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere;

b) Cerere de restituire a taxei pe valoare adăugată plătită în plus de contribuabilii care utilizează regimurile speciale sau de acordare a dobânzii aferente;

c) Decizie de restituire a taxei pe valoare adaugată plătită în plus de contribuabilii care utilizează regimurile speciale;

d) Decizie de respingere a cererii de restituire a taxei pe valoare adăugată plătită în plus de contribuabilii care utilizează regimurile speciale sau de acordare a dobânzii aferente.”

Articole similare

Comentariul tau aici