Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
În afacerile de import-export tranzacționarea depinde întotdeauna de cursul monedei de schimb stipulate în contract. 2022 continuă să fie un an de criză marcat de mai multe aspecte: o volatilitate crescută a pieței valutare, o evoluție spectaculoasă a inflației, o putere de cumpărare locală scăzută și multe alte provocări pentru afacerile de import-export în acoperirea cheltuielilor.
BCE și FED iau decizii fără precedent legat de creșterea dobânzilor de referință în încercarea de a controla inflația, iar USD a ajuns la cea mai înaltă cotație din istoria tranzacționării pe piața din România.
Schimbările fiscale anunțate deja pentru 2023 fac și mai dificilă supraviețuirea companiilor din România în următoarele două trimestre. Când activitatea este dependentă de cursul valutar, așa cum este cazul companiilor de import-export, monitorizarea permanentă a schimbărilor piețelor monetare este o actiune vitală strategiei afacerii dumneavoastra.
Inflația – factor generator de griji în mediul de afaceri
Analizele Euromonitor International din acest an confirmă creșterea peste așteptări a ratei inflației. În martie 2022, rata inflației a depășit pragul de 8.7% și a ajuns la 9.22% (comparativ cu martie 2021, când rata întregistrată era de doar 3.74%). În țările cu economii dezvoltate, rata inflației nu a mai ajuns la un nivel atât de ridicat încă din anii ’80.

Aceeași situație este reflectată și în cel mai recent raport Statista din care reiese că, oficial, inflația a crescut în luna august la 9,1 în zona Euro, cu o rată estimată de 10,1% pentru septembrie a.c.

După cum era de așteptat, șocul inflaționist se resimte și în România, unde se înregistrează deja niveluri record ale ratei inflației. B.N.R. a anunțat o rată de 15,32% în luna august a anului 2022, față de 14,96% în iulie, practic cea mai rapidă creștere a prețurilor de consum din aprilie 2003.
Afacerile sunt afectate direct de creșterea tuturor prețurilor, astfel că serviciile au fost mai scumpe în august (8,26 % față de 8,33 %).
Volatilitatea valutară în această perioadă și impactul asupra afacerilor de import-export
Întărirea neașteptată a dolarului american, pe fondul deciziilor FED, a generat o volatilitate crescută în piața valutară și, totodată, un lanț de creșteri ale costurilor afacerilor de import-export
Dacă în raport cu Eur, Leul a avut și perioade pozitive în T3 din 2022, în raport cu USD moneda națională s-a menținut pe un trend descendent, atingând maximul istoric negativ în septembrie.

Grafic 1. Evoluție RON/EUR în T3 2022

Grafic 2. Evoluție RON/USD în T3 2022
Sursă date: cursbnr.ro
Chiar dacă volatilitatea valutară nu poate fi controlată, riscurile asociate ei pot fi atenuate.
Analiștii AKCENTA recomandă mangerilor companiilor din import-export să urmărească evoluția Leului în paritatea de interes, fie că vorbim despre Eur sau USD, și să fixeze cursul valutar prin contracte Forward atunci când ajunge la o valoare dorită.
De exemplu, Eur a fost tranzacționat avantajos în perioada 2-6 septembrie, ajungând la minimul de 4.8215 Lei, la cursul B.N.R. din 5 septembrie. Un contract Forward încheiat în această perioadă ar fi dat posibilitatea unui importator să beneficieze de un curs fix mai bun, pentru cel puțin 6-12 luni, fiind apărat de creșterea din prezent a valorii de schimb.
Prin comparație, contractul Forward ar fi fost util în paritatea RON-USD în perioada 9-12 august 2022, valoarea minimă de tranzacționare fiind de 4,745 Lei/USD (12 august a.c.).
Exportatorilor le este însă favorabilă o monedă națională mai slabă, încasările fiind astfel mai mari.
Rețineți, însă: fixarea cursului înseamnă și că nu puteți efectua schimburi la cursul SPOT în cazul unei eventuale evoluții pozitive a cursului valutar. De aceea, este cu atât mai important ca în decizia de a folosi instrumentele de acoperire a cursului valutar pentru afacerea dumneavoastră să țineți cont de profilul afacerii pe care o conduceți și să apelați la suportul unor specialiști în tranzacții internaționale.
Creșterea economică va fi mai mică în 2023, forțând reziliența companiilor din comerțul internațional
Economiștii Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization / WTO) estimează o creștere a volumului comerțului mondial de bunuri cu 3.5% în 2022 – puțin mai bine decât previziunea de 3.0% anunțată în aprilie 2022. Pentru anul următor, însă, volumul va crește cu doar 1% la mai mult de o treime din valorile anului curent.
În spatele acestor cifre se află diversi factori, de la creșterea importantă a costului energiei cauzată de războiul ruso-ucrainean în Europa pana la politicile stricte ale FED în Statele Unite ale Americii. Costul producției în zona Euro va cunoaște un avans considerabil, iar exportatorii vor întâmpina dificultăți în accesul pe piețele mondiale de desfacere.
Prognoza WTO pentru 2023 este însă fragilă, chiar dacă indică o valoare pozitivă. Incertitudinile din Europa cauzate de război și politicile monetare care nu se mai încadrează în estimările analiștilor pot schimba datele problemei și pot duce chiar la o scădere de până la 2,8% a comerțului mondial.
Dincolo de cifre, afacerile sunt împinse acum să ia decizii serioase în ceea ce privește capitalul și investițiile. Reducerea cheltuielilor, indiferent de segmentul afacerii, poate contribui la stabilizarea activității. Dacă plățile și încasările în monedă străină reprezintă o componentă importantă în bugetul companiei dumneavoastră, analiștii AKCENTA vă pot oferi sprijinul de care aveți nevoie în obținerea unui curs valutar avantajos și în diminuarea costurilor tranzacțiilor internaționale.