Jocul cu cetatenii si economia tarii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Asa cum probabil toti stim deja, un document “neoficial” a fost lansat in spatiul public, poate accidental, poate intentionat pentru a testa reactia mediului public cu privire la un set nou de masuri fiscale menit sa acopere deficitul bugetar.

Dupa publicarea Ordonantei 16/2022 ne-am obisnuit oarecum cu masuri venite abrupt, insa nu credeam ca poate fi mai mult.

Dar iata ca aparut o propunere de masuri care vine sa aduca o crestere substantiala de taxe in toate domeniile, cu impact imediat (la unele masuri chiar din septembrie 2023).

In acest moment nu exista un document oficial publicat pe site-ul Ministerului de Finante care sa fie in consultare publica.

Iar pana la 1 septembrie 2023 mai sunt doar cateva cateva saptamani.

In ipoteza in care se va ajunge totusi la schimbarile fiscale propuse incepand cu luna septembrie , cum vor putea firmele sa se adapteze intr-un timp atat de scurt la toate modificarile?

Conceptul de predictibilitate fiscala ajunge astfel un concept perimat.

Am detaliat aceste masuri in articolul: 44 de masuri fiscale propuse 2023-2024-sinteza.

De la prima publicare, unele s-au si modificat deja : este vorba de impozitul pe dividende care nu se mai majoreaza la 10%. Ramane 8% . Probabil, tinand cont de reactiile venite din mediul public, s-a decis revenirea la vechiul procent.

Reamintim si ce spune purtatorul de cuvant la Guvernului la finalul sedintei de Guvern de joi 3 august:

 “..reamintesc ..care sunt pașii oficiali pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență, pentru că despre asta vorbim. În urma deciziei oportunității luării unei astfel de măsuri, un minister de resort redactează textul unei ordonanțe, acea ordonanță intră apoi într-un proces de transparență. Urmează o avizare interministerială din partea tuturor ministerelor implicate sau vizate de acel proiect de act normativ, inclusiv un acord de la Consiliul Legislativ. După aceea, urmează consultări cu partenerii sociali. După aceea, acea ordonanță, după ce are toate avizele, intră în ședință de guvern și este aprobată și intră în vigoare de îndată ce este publicat în Monitorul Oficial. Și acum, ca să vă răspund și punctual, vom avea ordonanțele de urgență menționate când acești pași vor putea fi parcurși. Procesul de transparență nu va fi în niciun caz evitat, ba dimpotrivă. El a început printr-o serie, vă readuc aminte, de consultări pe care premierul Ciolacu și miniștrii implicați în acest proces le au de aproape o lună de zile cu toți partenerii sociali și cu reprezentanții mediului de afaceri. Discuțiile sunt în desfășurare și redactarea actelor normative menționate nu este gata. Suntem încă în faza numărul doi, pe care am menționat-o. Nu avem redactarea actelor normative.

Asadar, sunt multe etape pana la 1 septembrie timp in care vom asista probabil la multe alte modificari.

Articole similare

One Thought to “Jocul cu cetatenii si economia tarii”

  1. Anonymous

    se consulta si dezbat public si acuma cum s-au consultat si in 2022 /s. ar trebui sa fie prosti sa nu incerce sa faca la fel din moment ce anul trecut nu au patit nimic. (sau poate inca in birouri la ei nu se vede)

    tare ma tem insa ca anul asta nu o sa fie la fel de lin si fara consecinte jocul de-a uite taxa nu e taxa.

    poate se mai uita pe calcule si isi dau seama ca degeaba impoziteaza mai mult firme inchise.

Comentariul tau aici