A inceput scoala: ce trebuie sa stie parintii privitor la zilele libere la care au dreptul in cazul inchiderii unitatilor de invatamant?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cele doua acte normative care reglementeaza posibilitatea ca unul din parinti sa isi ia zile libere pentru supraveghere in cadrul suspendarii activitatilor didactice sunt :

  • OUG nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 -textul integral AICI
  • Ordin nr. 1.375 din 9 septembrie 2020 pentru aprobarea modelelor cererii și declarației pe propria răspundere prevăzute la art. 2 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020 -textul integral AICI.

Ce trebuie sa stie parintii in cazul in care se suspenda activitatile scolare ?

Situatiile in care se aplica: in situatia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă *** a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, și având în vedere hotărârile comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București.

*** Prin limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor se înțelege reducerea frecvenței participării copiilor la cursurile școlare și utilizarea tehnologiei și internetului sau a altor modalități alternative de educație pentru realizarea activităților prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

!!! Zilele libere se acorda doar unuia dintre părinți si angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept . Se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 lei.

Conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de zile libere:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Cand nu se aplica prevederile acestei ordonante?

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) este în concediul de cresterea copilului sau in concediu fără plată daca celalalt parinte nu a solicitat dreptul la concediu de ingrijire copil conform art. 11 alin. (2) din OUG 111/2010 ori se afla in concediu pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate până la vârsta de 7 ani
b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
c) se află în concediu de odihnă/concediu fără plată;
d) are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
e) nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Indemnizatia pentru zile libere

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește initial de catre angajator, urmand ca acesta sa o recupereze de la AJOFM.

Cuantum-ul este: 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, MAXIM corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizația este în sumă brută și este supusă: impozitului, CAS, CASS si CAM. Toate acestea se platesc de angajator.

Articole similare

Comentariul tau aici