Acorduri de pret in avans, procedura amiabila – proiect 21.07.2025

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul de Finante a publicat pe data de 21.07.2025 un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală in doua domenii importante: acordurile de pret in avans si procedura amiabila.

Modificari in domeniul acordurilor de pret in avans

Ce este acordul de pret in avans?

Conform legii, acordul de preț în avans este actul administrativ emis de organul fiscal central în vederea soluționării unei cereri a contribuabilului/plătitorului, referitoare la stabilirea condițiilor și modalităților în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei
perioade fixe, prețurile de transfer, în cazul tranzacțiilor efectuate cu persoane afiliate, astfel cum sunt definite în Codul fiscal. Tranzacțiile viitoare care fac obiectul acordului de preț în avans se apreciază în funcție de data depunerii cererii. Contribuabilul/plătitorul va putea solicita un acord de preț în avans și pentru determinarea rezultatului fiscal atribuibil unui sediu permanent.

Ce probleme exista in prezent?

Acordurile de preț în avans sunt emise exclusiv pentru tranzacții viitoare, fiind evaluate în raport cu data la care este înregistrată cererea. Conform reglementărilor în vigoare, aplicabilitatea unui astfel de acord nu poate fi extinsă retroactiv asupra unei perioade fiscale anterioare depunerii solicitării, chiar și în situațiile în care tranzacțiile trecute sunt suficient de comparabile cu cele vizate de acordul emis.

OCDE a lansat în 2013 Planul BEPS pentru combaterea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor, România devenind membru cu drepturi depline în 2016. Printre standardele minime ale planului se numără și Acțiunea 14, care recomandă utilizarea acordurilor de preț în avans de tip roll-back — extinderea acestora și asupra perioadelor fiscale anterioare, dacă există similaritate între tranzacții. Acest mecanism contribuie la prevenirea disputelor fiscale în domeniul prețurilor de transfer, care reprezintă principala sursă de conflicte fiscale internaționale. În România, încărcarea mare a organelor de control fiscal și complexitatea acestor analize subliniază necesitatea modificării Codului de procedură fiscală pentru a permite aplicarea roll-back-ului, în conformitate cu recomandările OCDE.

Ce se propune prin proiectul legislativ?

Se propune completarea și modificarea articolului 52 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, astfel încât să permită extinderea valabilității acordurilor de preț în avans și pentru perioade fiscale anterioare datei depunerii cererii, în condiții de similaritate a tranzacțiilor.

Prin Ordin al ministrului finanţelor se va stabili procedura privind emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate, precum şi conţinutul cererii pentru emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate.
Prin ordin al preşedintelui A.N.A.F. se va stabili procedura privind emiterea acordului de preţ în avans, precum şi conţinutul cererii pentru emiterea acordului de preţ în avans şi a cererii de modificare, extindere, revizuire sau extindere pentru o perioadă anterioară celei acoperite în cadrul unui acord de preț în avans.

Modificari in domeniul procedurii amiabile

Situatia actuala

In prezent, în baza prevederilor convenţiilor sau acordurilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state, când un contribuabil consideră că măsurile luate de unul sau de ambele state contractante au ca rezultat o impozitare a acestuia care nu este conformă cu prevederile acelor convenţii sau acorduri, acel contribuabil se poate adresa inclusiv autorităţii competente din România pentru deschiderea unei proceduri amiabile în vederea soluționării cazului în mod unilateral sau împreună cu celălalt stat contractant.

In acest domeniu este necesara o clarificare a modului în care normele legale interne interacționează cu prevederile din tratatele și convențiile internaționale de evitare a dublei impuneri la care România este parte dar si o clarificare a faptului că rezultatul unei proceduri amiabile se implementează indiferent de termenele de prescripție prevăzute de legislația internă. Această nouă prevedere armonizează legislația primară cu prevederile Convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România.

Prin proiectul de act normativ se propune restructurarea conținutului art. 282 „Procedura amiabilă” în vigoare din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și introducerea unor prevederi care să îmbunătățească cadrul de aplicare a prevederilor convențiilor și tratatelor fiscale, respectiv a rezultatelor procedurilor amiabile soluționate, în activitatea specifică a autorității competente.

Modificari propuse:

  • Contribuabilul va avea acces la procedura amiabilă chiar înainte ca dubla impunere să se materializeze, dacă identifică acțiuni ce pot conduce la o impozitare contrară convenției fiscale.
  • Accesul este garantat indiferent de utilizarea altor căi de atac prevăzute de legislația internă.
  • Se introduce un termen de 3 ani pentru inițierea procedurii, inclusiv în cazurile în care convențiile prevăd un termen mai scurt.
  • Implementarea rezultatului unei proceduri amiabile se va face printr-o decizie de soluționare, similară celei prevăzute pentru litigiile fiscale din cadrul UE.
  • Decizia de soluționare poate include modificarea sau anularea actului administrativ fiscal care a generat disputa.
  • Se va permite accesul la procedura amiabilă chiar dacă acordul internațional nu prevede ajustări corespunzătoare (art. 9(2) din Modelul OCDE).
  • Se clarifică relația dintre procesul amiabil și hotărârile definitive, stabilindu-se obligațiile autorității române competente.
  • Prevederile vor fi aplicabile și procedurilor amiabile aflate deja în curs la data intrării în vigoare a modificărilor.

Citeste si :Ghidul Noutati fiscale 2025–2026, acum in libraria Contzilla

Articole similare

Comentariul tau aici