Cum poti sa scoti bani din firma?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Aceasta este o intrebare frecventa in randul antreprenorilor. Ce poti sa raspunzi in calitate de contabil si ce poti sa faci daca observi pe extrasul de banca/casa o retragere de bani de catre asociat ?

1.Restituire creditare societate

Primul raspuns care vine firesc acestei intrebari este de a face o restituire de creditare, atunci cand anterior asociatul a creditat firma si acum are suficient numerar pentru a face restituire. Este primul raspuns fiindca este o suma care se poate retrage fara a antrena costuri suplimentare (ex. impozit in cazul dividendului). Astfel ca, daca exista sold in contul 4551 , acesta se poate retrage oricand.

Citeste si:

Contractul de creditare societate – prevederi legale, dobanda la creditare, monografie si restrictii

Creditarea firmei de catre asociati – monografie contabila

Creditarea societatii cu dobanda – inregistrari contabile

2.Dividende

O alta modalitate este de a face repartizari de dividende. Desigur, exista o conditie, sa existe profit de repartizat.

Dividendele se pot distribui anual sau trimestrial.

Dividendele vin cu un cost pentru asociat: 5% impozit retine firma si il vireaza la bugetul de stat, iar daca suma dividendelor depaseste 12 salarii minime brute (24.960 lei in 2019) asociatul trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca 10% CASS (calculat la plafonul de 12 salarii minime).

3.Avansuri de trezorerie

Entitatile pot acorda angajatilor si administratorilor avansuri pentru deplasare. Astfel, daca esti si angajat sau administrator al firmei, pe baza unei estimari de cheltuieli de deplasare, se pot incasa bani pentru deplasari. Insa deplasarea trebuie sa se si intample, altfel avansul va trebui restituit.

4.Cheltuieli personale

O alta modalitate este de a achizitiona pe firma diferite bunuri/servicii pentru uz personal.

Iata cateva exemple: autoturism pe firma, cazare, protocol, papetarie, cheltuieli de intretinere.

Aici se aplica insa limitari fiscale, si taxari suplimentare daca nu se poate dovedi ca aceste cheltuieli au fost generate de realizarea activitatii firmei.

5. Vanzarea de bunuri din proprietatea asociatului catre firma

Un astfel de exemplu este vanzarea unui autoturism proprietate personala catre firma. In felul acesta poti recupera valoarea acestuia de la firma. Insa trebuie avut in vedere faptul ca vanzarea trebuie efectuata la valoare de piata.

In cadrul fiecarui tip de tranzactie, exceptand desigur dividendele exista anumite riscuri.

6. Angajarea pe firma

Angajarea pe firma permite retragerea unei sume lunar sub forma salariului net, insa este o modalitate scumpa, fiindca intervin toate taxele salariale.

Articole similare

Comentariul tau aici