Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF 319/16.04.2020 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale care aduce mai multe modificari , astfel:
1.Amanarea depunerii situatiilor financiare pentru data de 31 iulie 2020
Pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) și (3) și art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.
Asadar se amana atat termenul de depunere a situatiilor financiare pentru SRL care este de 150 de zile de la data inchiderii exercitiului, cat si termenul de depunere a situatiilor la ONG care este de 120 de zile de la data inchiderii exercitiului financiar.
2.Sponsorizari de la microintreprinderi catre institutii publice
Microintreprinderile vor putea face sponsorizari catre institutii publice si sa scada sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective, doar in baza contractului de sponsorizare, fara a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
La articolul 56, după alineatul (14) se introduce un nou alineat, alineatul (15), cu următorul cuprins:
(1.5) Prevederile alin. (1.1) – (1.4) se aplică și pentru sponsorizările efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, către instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice. În acest caz, deducerea sumelor reprezentând sponsorizări din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în limita prevăzută la alin. (1.1), se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (41). ”
3. Scutirea unor avantaje de impozit si contributii
Nu se considera venituri impozabile si nu sunt supuse nici contributiilor sociale: avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcții considerate de către angajator/plătitor esențiale pentru desfășurarea activității și care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator/plătitor, în cazul instituirii stării de asediu sau de urgență, potrivit legii.
4.La indemnizatiile de somaj tehnic si pentru zilele libere pentru supraveghere copil NU se acorda facilitati fiscale
Prin derogare de la prevederile art. 60, 1381 și 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada stării de urgență instituite prin decret emis de Președintele României, pentru indemnizațiile prevăzute la art. XI alin. (1) și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, cu modificările și completările ulterioare, suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acordă facilități fiscale.
Atentie! Aceste prevederi de se aplică indemnizațiilor acordate din bugetul de asigurări pentru șomaj sau bugetul de stat începând cu luna aprilie 2020.
5. Valorificare alcool etilic
Exista mai multe modificari privind regulile de valorificare a alcoolului etilic, băuturilor alcoolice, precum și a produselor energetice intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.
Acestea nu le vom detalia aici.
6. S-a publicat lista bunurilor pentru care nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale
Acestea sunt in pincipal medicamente, echipamente de protecție și mașini de producție măști de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, alcool etilic complet denaturat, utilizat pentru producerea de dezinfectanți, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență.
In cazul importului de alcool etilic complet denaturant, beneficiază aceasta prevedere numai importatorii care dețin autorizație de utilizator final, valabilă la data importului.
Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiază de către importatori în decontul de TVA atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă (se face taxare inversa).
7.Prevederi pentru operatorii de jocuri de noroc
În anul 2020 operatorii de jocuri de noroc prevăzuți de OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc ale căror licențe de organizare a jocurilor de noroc intră sub incidența art. 332 din OUG 1/1999, pot formula cereri pentru reautorizarea activității până cel mai târziu în 90 de zile de la data încetării stării de urgență decretate.
Pe durata stării de urgență decretate în anul 2020, obligațiile de plată aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale prevăzute de OUG nr. 77/2009 se suspendă. Pentru acestea nu se aplică sancțiunile prevăzute de OUG nr. 77/2009, referitoare la neplata taxelor aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc, dacă plata acestora se efectuează în cel mult 30 de zile lucrătoare de la încetarea stării de urgență decretate.
8.Scutiri de la plata impozitului specific pe durata starii de urgenta
Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
Acestia contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea. Perioada în care contribuabilii au desfășurat activitatea se determină prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile aferent perioadei în care aceștia au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
Trebuie indeplinite totusi 2 conditii:
a) întrerup activitatea total sau parțial și dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;
b) nu se află în insolvență conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
9. Se suspenda extragerile pentru Loteria bonurilor fiscale
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă extragerile lunare și ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale.
Extragerile Loteriei bonurilor fiscale se reiau în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.
10.Rambursarea TVA pentru deconturi cu optiune de rambursare- reguli noi
TVA solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale.
Aceasta prevedere nu se aplică:
a) deconturilor cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare pentru care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, a fost începută inspecția fiscală în vederea soluționării acestora;
b) deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, depuse de contribuabilii mari și de contribuabilii mijlocii care se soluționează după efectuarea inspecției fiscale anticipate, în cazul în care:
(i) contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancționate ca infracțiuni;
(ii) organul fiscal central, pe baza informațiilor deținute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite;
(iii) pentru contribuabilul respectiv a fost declanșată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvență, cu excepția celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condițiile legii speciale;
c) deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, depuse de alți contribuabili decât cei prevăzuți la lit. b), care se soluționează după efectuarea inspecției fiscale anticipate, în cazul în care:
(i) contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancționate ca infracțiuni;
(ii) organul fiscal central, pe baza informațiilor deținute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite;
(iii) pentru contribuabilul respectiv a fost declanșată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvență, cu excepția celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condițiile legii speciale;
(iv) contribuabilul depune primul decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, după înregistrarea în scopuri de TVA;
(v) soldul sumei negative de TVA solicitat la rambursare provine din mai mult de 12 perioade de raportare lunare, respectiv 4 perioade de raportare trimestriale.
Pentru sumele rambursate în conformitate cu prevederile prezentului articol, inspecția fiscală ulterioară se decide în baza unei analize de risc.