Angajatii cu norma intreaga sa nu mai fie taxati la fel pentru al doilea CIM – proiect

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Conform unui comunicat de presa legat de o noua propunere legislativa, angajatii cu norma intreaga ar putea sa nu mai fie taxati la fel pentru al doilea contract de munca, part-time, si nici pentru orele suplimentare lucrate.

“Am depus miercuri, 6 iunie, la Parlament, un proiect legislativ extrem de important pentru toţi angajaţii şi angajatorii, care va stimula munca suplimentară a angajaţilor din România şi va descuraja munca la negru.

Mai precis, am propus modificări la Codul fiscal, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, astfel încât, pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obţinute din al doilea contract de muncă cu timp parţial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar, să se datoreze doar contribuţii sociale, nu şi contribuţii de sănătate şi impozit.

Am păstrat contribuţiile sociale pentru ca angajaţii să obţină drepturi financiare superioare atunci când vor ieşi la pensii.Nu este normal ca angajatul care are deja un contract cu normă întreagă, care vrea să câştige mai mult, muncind mai mult, să fie taxat la fel, cu cca. 43% şi pentru al doilea loc de muncă sau pentru munca suplimentară!

Sistemul funcţionează cu succes în Germania, iar această facilitate a scos la suprafaţă milioane de contracte de muncă. În România, numărul celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%, faţă de alte state europene unde angajaţii cu un al doilea contract de muncă sunt între 5% şi 16%.

Deşi statistic munca suplimentară efectuată de angajaţii români la un al doilea loc de muncă (part-time) sau peste programul integral de muncă aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalităţii impuse pe muncă.

Orice antreprenor român care are o afacere şi-ar dori să angajeze oficial, nu la negru, dar nu în condiţiile în care povara fiscală pe muncă ia la buget jumătate din leafa angajatului! Niciun angajat nu-şi doreşte să lucreze suplimentar în aceste condiţii, deşi pe piaţa forţei de muncă din România ne confruntă cu un deficit uriaş de forţă de muncă!

Aşadar, prin această propunere, vrem să răspundem rapid atât la deficitul de forţă de muncă din economie, vrem să descurajăm munca la negru şi vrem să stimulăm angajaţii să câştige mai mult, dacă muncesc mai mult. Din această măsură bugetul de stat va avea foarte mult de câştigat, deoarece vom avea o creştere atât a numărului de contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, o creştere a contractelor de muncă cu timp parţial (al doilea contract), precum şi oficializarea plăţii orelor suplimentare. Este un proiect din care angajaţi, angajatori şi bugetul de stat au de câştigat!”.

Sursa: click aici

Articole similare