Atentie PFA la norma de venit -plafonul de 100.000 euro pentru trecerea in sistem real

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

PFA-urile cu norma de venit trebuie sa tina cont ca daca in cursul anului 2020 vor depasi plafonul de 100.000 euro in ce priveste venitul brut, incepand cu 2021 vor trebui sa aplica sistemul real.

Potrivit art. 69 din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.

Cursul mediu anual pe 2019 la eur a fost 4,7452 , prin urmare echivalentul in lei al plafonului este 474.520 lei.

Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Articole similare

Comentariul tau aici