Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Codul fiscal si normele de aplicare prevad cateva instructiuni referitoare la modul de regularizare al avansurilor in situatia modificarilor de cota.
Art. 291 alin. (6) din Codul fiscal prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile in care s-a emis factura inainte de data livrarii sau s-au emis facturi de avans.
Am detaliat aici mai multe situatii: Schimbarea cotei de TVA 2025: cum regularizam avansurile?
In acest articol tratam situatia avansurilor acordate pentru achizitii intracomunitare.
Codul de procedura fiscala prevede ca in cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri pentru care exigibilitatea taxei a intervenit integral sau parțial anticipat faptului generator, nu se fac regularizări în situația modificării cotelor de TVA, în sensul aplicării cotei de TVA de la data faptului generator de taxă, cota aplicabilă fiind cea în vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Exemplu:
O societate din Polonia factureaza unei societati din Romania un avans pentru marfa in valoare de 60.000 euro in luna iulie 2025.
Societatea din Romania, va inregistra taxare inversa pentru factura de avans cu 19%.
In luna septembrie 2025 are loc livrarea marfurilor si se emite factura pe valoarea intreaga de 100.000 euro. Societatea din Romania va inregistra taxarea inversa cu cota de 21% doar pentru restul de plata de 40.000 euro.
Asadar, in aceasta situatie, nu se face regularizare de cota pentru avans.
