Avantaje si dezavantaje PFA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Persoana fizica autorizata (PFA) este cea mai simpla forma sub care o persoana poate desfasura individual si individual activitati economice.

Avantaje PFA

  • PFA poate dispune de profitul realizat in orice moment;
  • Cheltuielile de administare sunt mai scazute;
  • Perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice, constituie vechime in specialitate, avand in vedere 2 conditii:

a) activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respective;

b) este înregistrată la ONRC cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.

 Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.

Prevederile cu privire la vechimea in munca a PFA au fost introduse prin Legea 125/2022 care a intrat in vigoare in 9 mai 2022.

  • Procedura de infiintare este simpla si este gratuita, cu un numar redus de documente solicitate;
  • Persoana fizica ce desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu;
  • PFA-urile au dreptul sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane (cel mult 3)
  • Nu exista obligativitatea unui contract cu un specialist sau societate membra CECCAR. Detinatorul de PFA isi poate tine singur contabilitatea. Iar, daca totusi se opteaza pentru angajarea unui contabil, serviciile au un cost mai redus;
  • Numar redus de declaratii ce trebuie depuse la ANAF;

Dezavantaje PFA

  • Pentru infiintarea PFA este obligatorie depunerea unor documente care atesta pregatirea si experienta profesionala a solicitantului in domeniul de activitate solicitat: adeverinte, diplome, atestate. De asemenea, se pot alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea in care se doreste autorizarea PFA (maxim 5).
  • Contributiile pentru sanatate (CASS) si CAS se platesc daca PFA-ul realizeaza venituri care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie (pentru anul 2022 plafonul este de 30.600 lei, astfel CASS este 3.060 si CAS este 7.650 lei).
  • In cazul unui PFA, posibilitatea de dezvoltare este mai limitata.

Detalii despre Plafoanele fiscale PFA se gasesc aici.

Articole similare

One Thought to “Avantaje si dezavantaje PFA”

  1. Fartacus

    bullshit, trebuie sa doar CASS, nu si CAS.

Comentariul tau aici