Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu 1 ianuarie 2023 a intrat in vigoare Legea 376/2022 privind impozitarea bacsisului.
Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor».
Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
Monografie contabila pentru a evidentia bacsisul la prestatorul de servicii
Restaurantele si barurile stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului.
Un astfel de regulament ar trebui sa precizeze modul in care se face distribuirea bacsisului (ex. egal, in functie de suma primita de fiecare salariat , etc) precum si frecventa platilor. Unele restaurante pot opta pentru decontarea la finalul zilei a sumelor incasate drept bacsis, altele pot opta sa deconteze o data sau de cateva ori pe luna.
Retinem ca textul legii prevede ca se poate repartiza doar salariatilor.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor. Asadar restaurantul sau barul nu va inregistra nici un venit si nici o cheltuiala in urma acestei operatiuni.
Evidentierea bacsisului:
4111 Clienti = 4281 Alte datorii în legătură cu personalul
Incasarea bacsisului de la client:
5121 Conturi la banci in lei sau 5311 Casa in lei =4111 Clienti
Retinerea impozitului:
4281 Alte datorii în legătură cu personalul = 446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate
Plata sumei nete catre angajat:
4281 Alte datorii în legătură cu personalul = 5121 Conturi la banci in lei sau 5311 Casa in lei
Plata impozitului retinut 10%:
446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate = 5121 Conturi la banci in lei sau 5311 Casa in lei
Exista cateva reguli pe care operatorii din restaurante si baruri trebuie sa le aplice:
- in prealabil, inaintea emiterii bonului, clientul trebuie sa primeasca o nota de plata în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
- bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea prin care a fost incasat
- pentru livrarea produselor la domiciliul clienților nu exista obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal, dar se poate opta pentru acest lucru
Obligatii declarative
Impozitul reținut la sursă se declară de plătitorii de venit în formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, la poziția 12 “Impozit pe veniturile din alte surse” din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat.
Se declara si se plateste pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost incasate sumele din bacsis.
Monografie contabila la client
Fiindca cel mai adesea cheltuielile cu masa servita sunt cheltuieli de protocol consideram ca si bacsisul se incadreaza in aceasta categorie.
6231 Cheltuieli de protocol = 401 Furnizori
Ca alternativa se mai poate utiliza contul 6588 Alte cheltuieli de exploatare.
Nerespectarea prevederilor referitoare la bacsis se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 lei.
Comanda chiar acum: PACHETUL ALL INCLUSIVE