In gestiune cu siguranta calculele nu lipsesc si este foarte important ca acestea sa fie facute corect pentru a evita incurcaturi majore in gestionarea produselor companiei.
Cei care lucreaza de mai multi ani in contabilitate isi amintesc cu siguranta de atentia cu care trebuiau sa completeze manual note de receptie interminabile pentru zeci de produse iar apoi cand identificau greseli sa refaca documentele.
Progresele care s-au facut in ultimii ani in materie de softuri de gestiune fac ca aceste calcule manuale sa fie doar amintiri.
Iata cateva exemple de automatizari, testate in Smart Bill, care arata ca implementarea unor astfel de calcule automate iti poate usura munca si iti asigura siguranta unei gestiuni corecte.
- In etapa de configurare se poate seta daca in calcule folosesti mai mult de 2 zecimale, asa cum se vede mai jos:
Aceasta optiune este utila de exemplu atunci cand lucrezi cu produse marunte, care au un pret individual foarte mic, si pentru care este necesara utilizarea a mai mult de 2 zecimale.
De exemplu daca vinzi suruburi la pret de 0.0015 lei si daca se seteaza calculele la 2 zecimale, pretul individual ar fi 0. Astfel nu s-ar putea tine evidenta la bucata.
Prin aceasta optiune iti pastrezi flexibilitatea de a opera cu preturi oricat de mici doresti.
- Apoi, in cazul achizitiilor se poate alege de la campul precizie numarul de zecimale cu care sa se lucreze: 2,3 sau 4 zecimale.
De exemplu, in cazul receptiei de la furnizor, nota de receptie va fi generata cu numarul de zecimale setat (in exemplul nostru, 4).
In acelasi fel se reflecta numarul de zecimale si la facturile de vanzare sau la alte documente asemanatoare.
- Calcule de taxe: in orice fereastra in care introduci date de pe documente, poti alege daca TVA-ul este inclus sau nu.
In felul acesta poti alege sa introduci baza sau totalul, fara sa trebuiasca sa calculezi nimic. Mai mult, in cazul in care primesti documente gresit intocmite (cu calcule eronate) poti folosi Smart Bill ca sa le verifici.
Tot la capitolul taxe, in Smart Bill poti utiliza mai multe cote de TVA chiar si pe acelasi document.
- Calculul discountului se face automat, in functie de preferinte: tip procent, sau valoare fixa. Procentul se stabileste de catre utilizator.Practic, nu mai trebuie sa utilizezi calculatorul de mana pentru a determina sume. Poti aplica direct in aplicatie procentul dorit, si mai mult, o poti utiliza pentru simulari, fiindca din orice fereastra te-ai afla poti sa operezi modificari asa cum doresti.
- Repartizarea automata a cheltuielilor si a discountului la NIR, un calcul foarte important care daca este facut manual consuma foarte mult timp.
Asa cum stim, sunt unele cheltuieli aferente achizitiilor de stocuri (de exemplu transportul) care se repartizeaza pe valoarea stocurilor.
In Smart Bill se poate face acest lucru automat si flexibil, respectiv repartizarea se poate face dupa valoare, dupa cantitate sau personalizat in functie de decizia utilizatorului.
In plus, ai posibilitatea de a verifica modul in care s-au facut calculele , asa cum se poate observa mai jos:
Asadar, aceste mici ajutoare iti pot face munca mai simpla , mai corecta si mai placuta.