Calculul impozitului pe profit si modificarea procentului de sponsorizari 2019

Calculul impozitului pe profit este cu siguranta mult mai dificil de realizat comparativ cu simplul calcul al impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Dificultatea consta in faptul ca trebuie reluate si analizate cheltuielile si veniturile realizate in cursul perioadei fiscale (de regula trimestrul) prin prisma deductibilitatii/neimpozabilitatii.

Exista diverse modalitati de a face calculul impozitului pe profit – mai mult sau mai putin automatizate. In functie de acest lucru si timpul alocat este mai mare sau mai mic. Pe de alta parte, istoricul modului de calcul trebuie pastrat pentru a putea fi verificat la un eventual control.

Daca utilizezi SmartBill Conta, ai cateva facilitati la calculul impozitului pe profit:

  • aplicatia propune un mod de calcul, structurat pe venituri, cheltuieli, cu posibilitatea de marcare a veniturilor neimpozabile si a cheltuielilor nedeductibile, astfel:
  • extinzand fiecare categorie, se poate analiza in detaliu fiecare cheltuiala si venit si se poate vizualiza suma deductibila/neimpozabila astfel:

Programul de contabilitate propune automat anumite valori, care pot insa fi modificate manual in cazul in care este necesar.

Cum stie aplicatia care dintre cheltuieli sunt deductibile si care nu?

Acest lucru se stabileste in etapa de introducere a  documentelor (ex. facturi, note contabile diverse, registru de casa, jurnal de banca, deconturi, note repetitive), prin selectarea casetei : deductibila/nedeductibila, asa cum se vede mai jos:

  • in cazul cheltuielilor de protocol este implementat un mini calculator care pregateste automat sumele nedeductibile, dupa formula de calcul din Codul fiscal- vei putea vedea ce suma deductibila ai la dispozitie si cat s-a depasit.
  • aplicatia preia automat si informatiile privind profitul reportat, pierderea precedenta samd.
  • un alt calculator util implementat in aplicatie este cel care stabileste nivelul sponsorizarii deductibile, tinand cont de noile limite aplicabile in anul 2019:

Aplicatia iti prezinta practic limita legala de sponsorizari – si sponsorizarile neductibile pe care le-ai facut pana in momentul calculului.

Potrivit codului fiscal, contribuabilii care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;

2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

Procentul aplicat cifrei de afaceri a fost modificat in cursul anului 2019 prin Legea 156/2019 publicata in MOF 625/26.07.Anterior, procentul era de de 0.5%.

  • La salvare se va genera nota contabila 691 = 4411
  • Calculul de impozit pe profit se salveaza automat in registrul de evidenta

fiscala afarent lunii respective. Oricand, poti sa revezi calculul efectuat pentru perioada respectiva.

Aceasta facilitate de calcul a impozitului are trei avantaje mari:

1.modul de calcul este transparent in sensul ca poti urmari provenienta sumelor (extinzand categoriile la fiecare element din fisa de calcul ) si poti accesa si o nota din sistem care iti prezinta formula de calcul;

2.sunt automatizate calculele care au la baza algoritmi fiscali, de exemplu: protocol, sponsorizare;

3.pastrezi istoricul de calcul online, in acelasi loc cu informatia contabila, fara sa fie nevoie sa mai pastrezi evidente externe, calcul in excel, etc. 

Articole similare

Comentariul tau aici