Care dintre parinti poate beneficia de indemnizatia de crestere copil ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Potrivit prevederilor OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (art 8):

  • De indemnizația lunară prevăzute de aceasta ordonanță de urgență beneficiază oricare dintre părinții firești ai copilului, dacă îndeplinește condițiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanță de urgență. Nu este o conditie ca parintii sa fie casatoriti.
  • Beneficiază de aceleași drepturi și una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore. În situația acestor persoane acordarea drepturilor se face ținându-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei în care, după caz, s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
  • In cazul în care intervine decesul părintelui care îndeplinea condițiile pentru a beneficia de concediul și de indemnizația lunară de crestere copil, respectiv de stimulentul de inserție, părintele supraviețuitor are dreptul să beneficieze, la cerere, de drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, după cum urmează: a) de drepturile părintelui decedat, în situația în care nu îndeplinește condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență b) de drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, dacă îndeplinește condițiile de acordare.

Articole similare

Comentariul tau aici