Ce categorii de angajati beneficiaza de scutiri in 2020 si care sunt acestea?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In acest articol facem referire la facilitatile de care pot beneficia anumite categorii de angajati , ca urmare a desfasurarii activitatii in anumite domenii de activitate si nu ca urmare a incadrarii intr-o categorie speciala (ex. persoane cu handicap).

Avem asadar doua domenii care beneficiaza de scutiri:

1.Constructiile – daca sunt indeplinite anumite conditii , angajatii din domeniul constructii beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit (10%) , de la contributia la sanatate (10%) si CAS redus cu 3.75 % ( de la 25% la 21.25%) .

Baza legala: OUG 114/2018, actualizata

2.IT – daca sunt indeplinite si aici anumite conditii, angajatii pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit.

Baza legala Ordinul nr. 1.168/492/3.024/3.337/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator .

Opiniile privind efectele benefice ale acordarilor scutirilor pentru diferite categorii de salariati sunt impartite.

De exemplu, intr-un interviu publicat pe Hotnews.ro, Gabriel Biris si-a exprimat dezacordul privind aceste masuri :

Derapajele astea, din ultimii ani, nu au cum să aducă nimic bun. Pe deoparte creşti cheltuielile, pe de altă parte dai scutiri, pentru că noi aşa ştim să stimulăm: prin scutiri, nu prin investiţii. În momentul în care am dat cuiva o scutire, după aceea o să sară toţi să-şi apere privilegiile spunându că sunt facilităţi fără de care sectoarele respective îşi pierd oamenii că pleacă în străinătate“.

Este pur şi simplu de coeziunea naţiei. În momentul în care unii plătesc pentru alţii apar frustrări. Ce spune în Constituţie? Că suntem egali în faţa legii fără privilegii sau discriminări. Ar trebui să se aplice asta şi la impozite, că dacă scuteşti pe unul sau dacă la acelaşi venit eu plătesc de 5 ori mai puţin decât tine se cheamă că eu am un privilegiu”, a arătat specialistul în fiscalitate.

Un alt adept al eliminarii facilitatilor pentru anumite sectoare este premierul Ludovic Orban care susţine în continuare renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT.

Gabriela Mechea director executiv al ANIS (asociatia patronala romaneasca a industriei de software si servicii IT) considera ca Guvernul ar trebui să se întrebe dacă merită riscul să destabilizezi acestă industrie care merge bine, dar este fragilă, în condiţiile în care în afară de acestă scutire nu a făcut nimic pentru industria IT.

Daca doresti sa iti spui parerea daca este bine sau nu sa fie acordate facilitati fiscale unor anumite sectoare de activitate, te rugam sa completezi acest scurt sondaj, ale carui rezultate vor fi publicate miercuri , 12 februarie 2020.

Sondaj de opinie: Esti de acord cu acordarea de facilitati/scutiri in IT/constructii ? – click aici

Articole similare

Comentariul tau aici